Zoom(wo)man 2023

Hieronder een lijst met tips voor het deelnemen aan de Zoom(wo)man. Tegelijk te zien als een lijst waar alle informatie bij elkaar komt.

Tips voor deelnemers

 • Zelfvoorzienend
  De race is eigenlijk een triathlon in de vorm van een zelfvoorzienende toertocht. Er zijn weinig of geen vrijwilligers, geen hulpposten. Wel hebben we tijdwaarneming, organiseren we start en finish en prijzen.
 • Lees je in
  De Zoom(wo)man is een andere race dan de meeste races: geen uitgepijld parcours, geen (of heel weinig) vrijwilligers op de weg, geen hulpstations, geen speaker, enz.. Het is eigenlijk een triathlon in de vorm van een zelfvoorzienende toertocht. Zelf de route vinden en problemen oplossen hoort daarbij. Kortom bereid je voor door onderstaande tips door te nemen. Op een rij alle belangrijke informatie:
 • Ondersteuningsteam
  Net als bij de heel grote broer van de Zoom(wo)man, de Norseman, is het handig om een ondersteuningsteam te hebben. Behalve mentale ondersteuning kunnen zij evt. extra drank en voeding bieden, op cruciale punten je de goede kant op sturen, bij de wissels helpen en op de spullen letten. Ik heb een een speciaal bericht gemaakt voor de ondersteuningsteams.
 • Wisselzone

  Wisselzone

  Hieronder zie je een overzicht van de wisselzone op de Waterschans. Deze is niet helemaal bewaakt, maar er is wel toezicht. Er is geen toilet. Er is voldoende plek om de fiets weg te zetten tegen de taluds, maar er zijn geen rekken. Zie hier voor een afbeelding.
 • Verken het parcours
  Zeker als je niet heel erg bekend bent in de mooie omgeving van de Brabantse Wal is het wijs om van te voren het parcours tot te nemen. Zoals gezegd, het vinden van de route is deel van de race. In verschillende formaten en apps is de route voor zwemmen en lopen beschikbaar. Als je een device hebt met navigatie komt het vanzelf goed. Ook staan er per afstand een videouitleg op de site. Als je in de gelegenheid bent is het aan te raden om de routes van te voren te verkennen. Zo kun op race day doorknallen. Slim kan ook zijn om je ondersteuningsteam op cruciale punten weg te zetten, zodat als je daar met 30 per uur langs komt je niet de afslag mist.
 • Voeding
  Eten en drinken. Een mens kan niet zonder. Ik ben geen voedingsexpert, maar weet wel dat de zogenaamde man/vrouw met de hamer bestaat. Winnen van die persoon doe je door te blijven eten en drinken. Daar moet je bij de Zoom(wo)man zelf voor zorgen. Er zijn GEEN drank en voedingsposten. Je kunt natuurlijk ook je ondersteuningsteam daarvoor inzetten. Ik plan mijn inname voor grotere wedstrijden via Core. Gewoon om in te schatten wat ik tenminste bij me moet hebben.
 • Kleding
  Lastig onderwerp, wat te dragen tijdens een triathlon (in de lente zeker). Ik twijfel altijd tot het laatste moment. Zwemmen: in ieder geval een wetsuit, ik raad aan met neopreen muts, neopreen handschoenen en neopreen sokken. 30-60 minuten in het water is echt koud. Fietsen: uit het water heb je het koud. Ik ga wel in een triathlonpak, maar twijfel nog of ik toch niet gewoon helemaal omkleed naar fietstenue, of iets ertussen in. Lopen: kort-kort is nu te doen. Je bent wel warm na het fietsen. Houd je niet van koude armen, dan zou ik lange mouwen dragen, maar halverwege de lange heb je het dan mogelijk te warm. Hoe dan ook: bereid het voor met je ondersteuningsteam.
 • Te koud?
  Het water in het Zoommeer/Binnenschelde is nog koud (temperatuur schat ik rond de 10 graden Celcius). Alleen als blijkt dat er te veel blauwalg in het water zit, gaan proberen uit te wijken naar zwembad de Schelp of een alternatief bedenken.
 • De socials
  Zelf zit ik niet op Facebook, Snapchat, Instagram, maar heb ik alleen Twitter. En Strava natuurlijk. Speciaal voor de Zoom(wo)man heb ik toch een Instagramaccount aangemaakt: zoommandoorbananenwinkel Daar post ik beperkt wat fotogenieke informatie met de hashtag: #zoomman #zoomwoman en #zoommansolo. Like en deel jouw Zoom(wo)man foto's ook. Leuk om van elkaar te zien en anderen erop te wijzen dat ze iets aan het missen zijn (maar ze kunnen nog inschrijven tot 1 mei. Zelf zal ik dat ook op Twitter doen (of laten doen door mijn ondersteuningsteam). Op Strava kan dat natuurlijk ook allemaal en is er inmiddels ook een groep aangemaakt. Enne, waar het mij ook om te doen is, is dat we volgend jaar met meer zijn en het lekker groot aan kunnen pakken!
 • Stel je vraag tijdens het briefingswebinar
  Stond je antwoord hierboven er niet bij, schrijf je dan in voor de briefing. Ik doe dat als een webinar, in plaats van op locatie met een megafoon, zoals meestal. Je kunt meekijken of ook vragen stellen. Die briefing wordt later aangekondigd.
 • Meer over de Zoomman/woman

  Zoom(wo)man 2023

  Als je terugkomt van een fantastische triathlon dan wil je dat ook anderen laten ervaren. Nu zal niet iedereen naar Livigno kunnen of willen, dus

  Lees verder »

  Op naar ZWM 2023

  Terwijl we nog bezig zijn met het weghalen van de routepijlen, wil ik toch alvast pijlen wat jullie denken over de volgende editie van de

  Lees verder »

  Lekker door het Brabantse Walhalla, rond de Zoom en Zoommeer, aan het begin van het seizoen. Om uit de winter te komen.

  Updates ontvangen

  Dagen
  Uren
  Minuten
  Seconden

  Kom bij de Bananenclub

  De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!