Synopsis publicatie

Nu er veel losse blogs en uitleg op deze site staan, wordt het tijd voor wat orde in de chaos. Ik ben dus begonnen aan een e-book. Hieronder daarvan de synopsis en de voorlopige inhoudsopgave. Ik hoop de publicatie af te hebben voor het einde van 2022. Ik kan daar wel nog wat support voor gebruiken in de vorm van een kleine donatie voor de koppen koffie en bananen die ik ga nuttigen tijdens het schrijfproces 😉

Inhoudopgave

De basis
    Trainen met data
    Zones & systemen
    Jaarplan – groene & gele Bananen
    Roosteren en plannen
    Kracht – duurvermogen – snelheid
    
Opbouwen
    Voelen en ervaren (holistisch trainen)
    Voeding
    Soorten trainingen
    Herstellen

Specialiseren
    Progressie in beeld houden
    Testen en drempelwaarden
    Zelf-coaching
    
Presteren
    Tapering
    Voorbeschouwen (plannen en racen)
    Pacing
    Nabeschouwen (analyseren & onderzoeken)

Synopis

Ongeveer 25 jaar geleden zei ik in mijn eerste sollicitatiegesprek op een school dat ik als gymleraar hoopte dat ik mijn leerlingen zou leren dat ze meer kunnen dan ze dachten dat ze konden. Na 5 jaar serieuzer trainen voor triathlon, kan ik dat nu ook over mezelf zeggen.
Ik heb veel geleerd en deel dat graag. Eens een leraar, altijd een leraar. In deze persoonlijke handleiding didactiseer ik mijn ervaringen en reflecties. Van willekeurig wat doen tot een programma kiezen en zelf ontwerpen. Van op gevoel naar data-analyse en weer terug. Van drie keer sterven tijdens de eerste halve triathlon tot niet/wel finishen van extreme triathlons.
Om al mijn gedachten en associaties enige structuur te geven volg ik de indeling van een trainingsplan van een jaar (Annual Training Plan), geïllustreerd met het plan dat ik had voor mijn laatste grote uitdaging de Livigno Extreme Triathlon. Daar waar nodig leg ik wetenschappelijke inzichten, trainingsmodellen en -principes uit. Er omheen drapeer ik mijn reflecties en ervaringen. Ik probeer te laten zien hoe die modellen in de praktijk wel/niet werkten en vooral hoe ik de balans probeerde te vinden tussen ervaren & analyseren, tussen harde & zachte data en tussen iets doen wat je al kan & verder gaan dan je dacht dat je kon.
Deze handleiding is dus geen stappenplan, of erger een algoritme. Het is geen recept waarvan je wat ingrediënten verandert en dan toch een heerlijke maaltijd hebt. Het is hooguit hulp bij het gebruik van dat type stappenplannen en algoritmes. Of hopelijk op zijn minst een voorbeeld hoe het wel/niet kan werken.
Veel van mijn gedachten staan al op mijn website en zijn verwerkt in mijn trainingsprogramma’s. Het verschil met de website is dat ik die content didactiseer in deze publicatie: ik heb er een leesbaarder structuur proberen te volgen, opdat een en ander bruikbaarder is bij het opzetten van je eigen trainingsplan(nen).

Picture of Waarom schrijf ik dit?
Waarom schrijf ik dit?

Een beetje therapie, beroepsdeformatie en ter lering ende vermaeck. Ik hoop dat ik zo ook kan laten zien hoe data en trainingen voor mij werken en dat jij, de lezer, er wat aan kan hebben. Meer uitleg nodig, of analyse van jou eigen data, neem vooral contact met me op, of koop Hulp in mijn winkel.
Wil je dit gewoon kunnen blijven lezen, moedig me dan aan door voor mij een koffie te kopen (of een banaan) via de koffieknop.

Misschien ook interessant

Samen naar de race 2024

Veel van de plannen en groenen bananen zijn inmiddels wel bekend of worden dat binnenkort, al is het maar omdat sommige evenementen snel uitverkocht zijn. En hoewel duursport een individuele

Lees verder »

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!