Trainen met Trainingpeaks

Zelf maak ik mijn trainingen en volg ik mijn progressie (als die er is) met behulp van Trainingpeaks (TP). Ook als coach gebruik ik dat om atleten te begeleiden. Traininpeaks heeft veel analyse-opties en is goed te synchroniseren met de meeste activiteits- en trainingstrackers zoals Polar, Garmin, Suunto, Fitbit etc.. Welke ik waarom gebruik vind je hier. Meer over hoe ik data voor mezelf analyseer vind je hier. In onderstaand bericht licht ik de parameters die TP gebruik uit en hoe je apparaten met TP laat praten.

Parameters

Sync & compliance
De trainingen kun je in je agenda lezen, inclusief de notities erbij, via de icallink die je in je settings vindt. Zodra je een training gedaan en opgenomen hebt met je Apple watch, dan synced dat naar Trainingpeaks. Deed je een training op een dag dat er een ook een training gepland stond, dan zie je hoe goed je het doel van die training hebt gehaald; dat is de compliance. Groen is bijna gelijk aan het doel, geel licht afwijkend en oranje flink afwijkend. Heb je de training op de geplande dag niet gedaan, wordt die rood in Trainingpeaks.

ATP
Het annual training plan is het jaarplan Je vindt dat rechts in de balk als het is ingevuld en ziet dan de geplande uren, volgens het jaarplan. Bovenin de balk kun je dat ook aanklikken en krijg je een overzicht.

CTL[1]
De continuous (of chronic) training load is, kort samengevat, je fitheid, berekend over de laatste zes weken. Daarvoor moet er wel genoeg data in Traininpeaks zitten (en idealiter ook de zones bepaald zijn). Als je langer, meer en zwaarder traint wordt dit getal hoger.

ATL
Fatigue oftewel de acute training load is het gemiddelde van de trainingsintensiteit van de trainingen van de laatste zeven dagen.

TSB[2]
De training stress balance wordt ook wel je ‘vorm’ genoeg. Het is de uitkomst van de volgende berekening: Form (TSB) = Yesterday’s Fitness (CTL) – Yesterday’s Fatigue (ATL)

IF
IF is de intensiteitfactor: hoe zwaar is de training. Hoe hoger je hartslag (of vermogen als je die meet) tijdens de training hoe hoger de factor.

TSS
Training stress score wordt berekend aan de hand van de IF en de duur van de training. Geeft een indicatie hoe zwaar het lichaam het heeft gehad en dus hoe het moet herstellen.

Zones
Over zones en de verschillende systemen daarvoor zijn handboeken vol geschreven. Ik gebruik het 8020-systeem met zeven zones van 8020endurance. Soms kies ik echter de zones die de Nederlandse Triathlonbond ook gebruikt een systeem met vijf zones. Hier leg ik het trainen in zones verder uit.

[1] Meer over CTL en de beperkingen ervan heb ik beschreven in dit blog.

[2] In een blog beschreef ik verschillen tussen parameters van verschillende apps. Daarin bespreek ik ook iets uitgebreider CTL, ATL, TSB, IF en TSS:

Synchroniseren met apparaten

Meestal is het vrij eenvoudig om apparaten met TP te koppelen. Bij het instellen wordt die mogelijkheid getoond of gevraagd. Hieronder een lijstje met links naar de uitleg per apparaat. Kort gezegd komt het neer op het koppelen van accounts en het synchroniseer de twee platforms. Vervolgens kun je de geplande trainingen in/op het apparaat downloaden/synchroniseer en je training starten.
Zwift
https://help.trainingpeaks.com/hc/en-us/articles/360020392591-Zwift-and-TrainingPeaks
(lees de voordelen: https://www.trainingpeaks.com/blog/a-quick-how-to-guide-for-trainingpeaks-zwifters/)
Polar
https://help.trainingpeaks.com/hc/en-us/articles/221307448-Polar-Flow-Autosync
Wahoo
https://help.trainingpeaks.com/hc/en-us/articles/115001167492-Wahoo-Elemnt-and-Elemnt-Bolt-Planned-workout-sync
Garmin
https://help.trainingpeaks.com/hc/en-us/articles/204070854-Garmin-Connect-sync-for-completed-activities-planned-workouts-and-body-composition
Apple
https://help.trainingpeaks.com/hc/en-us/articles/360039727152-Connect-your-Apple-Watch-with-TrainingPeaks-Apple-Health-Integration
Agenda/ICAL
https://help.trainingpeaks.com/hc/en-us/articles/204072184-Sync-your-calendar
Rouvy
https://support.rouvy.com/s/article/TrainingPeaks-Workout-of-the-Day?language=en_US
Bkool
https://support.bkool.com/hc/en-us/articles/360019784551-Sync-with-Garmin-Strava-or-TrainingPeaks

Een koffietje (of een banaan)?

Misschien ook interessant

Trainingpeaks koppelen

Om mijn programma’s naar je horloge of tracker te sturen gebruik ik Trainingpeaks. Bij sommige abonnementen is dat inbegrepen bij de prijs. Voor Trainingpeaks heb

Lees verder »

We gaan op kamp!

Ga je mee op kamp, of tenminste mee trainen? Het eerste Bananenwinkel duursportkamp zal zijn van 1- 3 april 2022. Aanleiding Het idee van het

Lees verder »

Uitleg #4 (video)

Hieronder de vierde uitlegvideo. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In deze uitlegvideo ga ik in op het bepalen

Lees verder »
Mini-trainingskamp

Trainingskampen

Hieronder een schets van wat een trainingskamp zou kunnen zijn. En ik heb daarvoor een datum: 21-23 januari 2022. Het echte inschrijven start vanaf 15

Lees verder »

Uitleg #3 (video)

Hieronder de derde uitlegvideo. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In deze uitlegvideo ga ik in op trainen met

Lees verder »