Waar ben ik mee bezig?

Trainen doe ik nu zo’n drie jaar, met verschillende apps en tools, zo houd ik mezelf naast de trainingen ook lekker bezig. In deze post mijn manier van werken. Laatste update 9-7-21 (Stryd & Garmin Edge toegevoegd, Bkool verwijderd)

Het moet niet gekker worden, ik schreef en twitterde dat al vaker de afgelopen jaren. Van een beetje zwemmen, fietsen en lopen maakte ik de stap naar intensiever trainen voor een halve triathlon, vervolgens naar een systematisch trainingsschema en nu dus naar een soort obsessie voor mijn eigen data. En zo word je dus vanzelf een soort app-nerd.

Ik wilde er in een eerdere blog nog niet aan, maar feitelijk ben ik natuurlijk wel apps en apparaten aan het vergelijken. Dan nu maar vol erin. Hieronder een overzicht van alle tools die ik voor mijn trainingen gebruik en waarom. Gewoon om te delen, wie weet heeft iemand er wat aan.

Voor het geval je het gemist hebt, ik train dit jaar voor de Embrunman. Na een prettig zware beproeving tijdens de hele van Almere afgelopen jaar, wil ik meer en vooral zwaarder.

Niet alleen de uitdaging wilde ik heftiger hebben (een hele triathlon door de bergen), maar ook het trainen moest een impuls krijgen. Daarvoor heb ik wat advies ingewonnen bij een coach, een oud-studiegenoot en online. Veel online. Daar blijf je dan wel eens hangen bij een vergelijkingssite voor het één of ander. Daar ging ik dus niet aan beginnen, dat vergelijken….

Toch wel. Sterker, ik was er al mee bezig. Ik wilde bijvoorbeeld op mijn stuur, nu ik ook een vermogensmeter op mijn fiets heb, kunnen zien hoeveel Watt ik trapte. Maar ik wilde dan weer geen nieuw (duur) extra apparaat. En dan verzeil je dus in het woud van apps en apparaten voor duursport. Hieronder de uitkomst van verscheidene zoektochten naar de ideale apps en apparaten. Voor wie die zoektocht niet ook wil maken (of wel) en ongeveer dezelfde beweegredenen heeft als ik: duursport als hobby, wel wat serieuzer (soms iets té), maar het moet wel leuk blijven.

Eerst de digitale apparaten die ik nu voor zwemmen, fietsen en lopen gebruik: een Polar sporthorloge met losse hartslagmeter, mijn telefoon, een vermogensmeter op mijn triathlonfiets en de binnentrainer en een powermeter voor lopen van Stryd. Het lijkt me dat een en ander wel voor zich spreekt.

Ik koos ergens in 2018 voor Polar, omdat die met een nieuw horloge kwamen dat betaalbaar was en veel kon. Ik had ook Garmin kunnen kiezen, vooral vanwege de GPS-mogelijkheden van dat merk, maar vond het vergelijkbare model iets te duur en ik zou toch geen navigatie nodig hebben. In 2021 heb ik uiteindelijk toch een Garmin Edge 130 plus gekocht voor het navigeren op de fiets en tegelijk de geplande trainingen te kunnen doen.
De binnentrainer kocht ik najaar 2019. Ik wilde meer kunnen fietsen, ook in de winter, zonder oppas te moeten regelen. Daarvoor is een binnentrainer ideaal, bovendien dan kon ik eindelijk ook op vermogen gaan trainen: de nieuwe trainingsimpuls. Daarna volgde logischerwijs dus ook een powermeter voor buiten. De prijs daarvoor was namelijk onlangs omlaag gegaan, dus een investering die nu wel te overzien was.

Alles bij elkaar telt het wel op natuurlijk, maar over twee jaar valt het wel mee en bovendien ik sport nu 3-10 uur per week. Per uur vallen de kosten dus wel mee. Ik heb geprobeerd even op te tellen, maar ik weet gewoon alle uitgaven niet precies meer. Een erg grove schatting sinds de aanschaf van sporthorloge in 2018 tot medio 2020, zonder inschrijfkosten, wat fysio en wat testkosten:

maandelijkse kosten/gemiddeld uren per maand + aanschafkosten sinds ’18/schatting totaal aantal uren = 40 euro (Zwift, Trainingpeaks)/ 24 uur + 2750 euro (fiets, powermeter, helm, schoenen etc.)/360 uur = 1,66 + 7,63 = 9,29 euro per uur.

Er zijn sportscholen die meer per werkelijk getraind uur kosten ;).

Polar Flow, Trainingpeaks, Strava en Zwift heb ik al met elkaar vergeleken op hoe ze hun parameters berekenden en wat de verschillen zijn (hier). Waar het hier om gaat is wanneer en waarom ik de apps gebruik. Sinds april 2021 gebruik ik ook Garmin Connect om te synchroniseren met Trainingpeaks, omdat als ik fiets dus nu een Garmin Edge 130 plus heb.

Polar Flow zit bij mijn horloge en synchroniseert met Trainingpeaks (TP), waar ik alle data verzamel. TP is mijn belangrijkste app. Ik plan er mijn seizoen in, koop trainingsprogramma’s en analyseer workouts. TP krijgt die data meestal van Polar, maar na virtueel trainen ook rechtstreeks van Zwift. Tijdens het Zwiften gebruik ik Polar namelijk niet (dat is een bluetoothdingetje). Over dat Zwiften kan ik een aparte blog schrijven. Ik heb namelijk dolle pret in Watopia. Ik race, train, wissel van fiets en tenue, kom te laat en heb zelfs kramp. Het lijkt bijna de echte wereld. The Sufferfest en Rouvy zijn ook mooi, maar de eerste kan niet de trainingen uit TP inlezen en de tweede is niet zo speels als Zwift. Rouvy ga ik echter nog wel gebruiken om de hellingen tijdens Embrunman alvast in mijn kelder te ervaren. Een tijd lang was Bkool een favoriete app, maar na nieuwe updates werkt die bij mij heel slecht (vermogen valt weg, grafische fouten in de app).

De nieuwe impuls die ik zocht betekende ook preciezer trainen, vandaar het trainen op vermogen. Dat kan (nu) alleen echt goed op de fiets. Ik begon daarmee op de binnentrainer. Dat beviel zo dat ik dat dus ook buiten wilde. Op zoek naar een app die dat vermogen mooi kon laten zien dus. Daarbij zocht ik meteen (ook vanwege het ATB-en) een navigatie-app. Met andere woorden een app die alles kon. Die is er eigenlijk niet. Ik ben uitgekomen bij Ik wissel nu af tussen RidewithGPS. Ik heb ook en Komoot . De laatste is erg goed in leuke routes vinden en navigeert goed. Zo goed dat je vooraf de waarschuwing kan krijgen: “op een deel van de route moet je je fiets duwen” en dat je dan op een meer dan 15% afdaling af moet stappen omdat er betonnen balken liggen, zodat je niet de doorgaande weg opschiet onderaan!. Helaas kan Komoot niet ook mijn vermogen en hartslag tonen. Dus als ik train op vermogen en ook wil navigeren gebruik ik RidewithGPS. Ook heb ik Wahoo even getest, maar die werkt alleen goed in combinatie met de Element van datzelfde merk. De Garmin Edge leest RidewithGPS en Komoot uitstekend in en dus plan ik de routes in de apps en navigeer ik daarna op mijn Garmin. Polar kan die routes van Komoot ook lezen, maar heeft geen goede navigatie.

Tot slot HRV 4 Training, dat is een app waarop ik elke ochtend mijn Hartslag Variabiliteit vastleg (en nog wat fitheidgegevens). Het is gratis, synchroniseert ook naar TP. HRV is een parameter die iets zegt over de stress die het lichaam ervaart. Als je lichaam bijvoorbeeld moet herstellen is dat te zien aan HRV, net als wanneer het ziek is. Op het moment is het vooral data verzamelen om een betrouwbare basis te hebben en in mijn piekperiodes te kunnen zien of ik beter iets rustiger aan kan doen of niet.

Soms denk ik tijdens al dat surfen en analyseren: “waar ben ik mee bezig, is dat allemaal nou wel nodig?”. Antwoord is natuurlijk: “niet per sé.” Toch heb ik veel plezier en leer ik nog wat, ook nog over mezelf. Wie weet heeft een ander daar ook nog wat aan.

Ook te koop in de Bananenwinkel

Misschien wil je meer lezen zoals dit:

Misschien maar blij met DNF

Tijdens de marathon van Rotterdam, liep ik de eerste 18 km in 1:27:25 minuten. Op 15 augustus in Embrun deed ik daar bijna een uur langer over (2:22:28) en was het helemaal op. De marathon was een revanche op de ‘Did Not Finish’ in Embrun.

Lees verder »
Fietsen in Bkool

Bezig blijven. Of weer een reviewtje

Zelf had ik het niet verwacht, maar met plezier rijd ik nu zelfs meer dan een uur op een stilstaande fietstrainer in mijn kelder. Dat komt door de trainingsapps. Ik gebruik Bkool en Zwift. Maar heb ook Rouvy geprobeerd.
Buiten zoek ik nog naar de ideale opzet waarin ik de training en navigatie kan zien. Dit is een pseudo-review.

Lees verder »

Contact

Direct contact kan natuurlijk ook. Via sms of door te bellen. Ik heb ook Signal, geen Whatsapp.

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!