Team 80/20

Op verschillende plekken kun je lezen dat ik aanhanger ben van het ‘gepolariseerd’ trainen. Iets specifieker, ik volg de 80/20-methode. Dat betekent grofweg dat 80% van de trainingen op lage intensiteit zijn en 20% op hoge intensiteit. Daarachter zit een lang verhaal, een deel daarvan lees je ook in het artikel over trainen in zones.

Die 80/20-methode heb ik van Matt Fitzgerald en David Warden, hun website en boek 80/20 triathlon. Inmiddels ben ik niet alleen een aanhanger en gebruiker van hun schema’s en plannen, maar ook officieel ambassadeur. Ik hoor dus bij Team 80/20 endurance.

Laat ik puntsgewijs samenvatten waarom ik daar zo nadrukkelijk achter sta.

  1. De logica van het idee van 80/20 is sterk: je traint en herstelt beter als je niet te vaak te zwaar traint. Bij duursport moet je vooral vol kunnen houden om veel te trainen. Dan kan het niet te vaak zwaar zijn, want dan heb je meer hersteltijd nodig en loop je sneller kans op blessures.
  2. De onderbouwing is een mooie mix van klassieke bewegingswetenschappelijk onderzoek en ervaringskennis die zij zelf verzamelen bij duursporters die zij coachen. Het gaat dus niet alleen om de heilige getallen (meten=weten), maar ook common sense en logische theorie.
  3. De trainingen die ze aanbieden zijn afwisselend, ook al zijn veel trainingen lang en langzaam. Ook de omschrijvingen van de trainingen en de taal waarmee je ze aanmoedigen in de trainingen en op de blog hebben een prettige toon.
  4. Ik heb gemerkt dat door met hun 7-zonesysteem te werken bij het coachen van atleten goed te doen is, beter dan met de standaardzone-indelingen in de apps en apparaten.

Het past dus bij mij. Als ik je zou begeleiden, dan zoeken we uit of het ook bij jou past.

Misschien ook interessant

5 jaar op schema

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk viel mijn laatste prestatie me wat tegen. Tijdens de Brouwersdam90 zwom ik langzamer dan ik dacht dat ik kon, was mijn gemiddeld vermogen lager dan gepland,

Lees verder »
books in black wooden book shelf

Bananenboekenclub

Eerlijk is eerlijk, dat ik nu zelf aan een e-boek ben begonnen, komt omdat ik geïnspireerd raakte door andere boeken. Het idee sluimert al langere tijd. Eigenlijk als sinds ik

Lees verder »

We gaan op kamp!

Ga je mee op kamp, of tenminste mee trainen? Het eerste Bananenwinkel duursportkamp zal zijn van 1- 3 april 2022. Aanleiding Het idee van het kamp is zoals met alles

Lees verder »

Uitleg #4 (video)

Hieronder de vierde uitlegvideo. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In deze uitlegvideo ga ik in op het bepalen van je drempelwaarde. Een tikje

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!