Team 80/20

Op verschillende plekken kun je lezen dat ik aanhanger ben van het ‘gepolariseerd’ trainen. Iets specifieker, ik volg de 80/20-methode. Dat betekent grofweg dat 80% van de trainingen op lage intensiteit zijn en 20% op hoge intensiteit. Daarachter zit een lang verhaal, een deel daarvan lees je ook in het artikel over trainen in zones.

Die 80/20-methode heb ik van Matt Fitzgerald en David Warden, hun website en boek 80/20 triathlon. Inmiddels ben ik niet alleen een aanhanger en gebruiker van hun schema’s en plannen, maar ook officieel ambassadeur. Ik hoor dus bij Team 80/20 endurance.

Laat ik puntsgewijs samenvatten waarom ik daar zo nadrukkelijk achter sta.

  1. De logica van het idee van 80/20 is sterk: je traint en herstelt beter als je niet te vaak te zwaar traint. Bij duursport moet je vooral vol kunnen houden om veel te trainen. Dan kan het niet te vaak zwaar zijn, want dan heb je meer hersteltijd nodig en loop je sneller kans op blessures.
  2. De onderbouwing is een mooie mix van klassieke bewegingswetenschappelijk onderzoek en ervaringskennis die zij zelf verzamelen bij duursporters die zij coachen. Het gaat dus niet alleen om de heilige getallen (meten=weten), maar ook common sense en logische theorie.
  3. De trainingen die ze aanbieden zijn afwisselend, ook al zijn veel trainingen lang en langzaam. Ook de omschrijvingen van de trainingen en de taal waarmee je ze aanmoedigen in de trainingen en op de blog hebben een prettige toon.
  4. Ik heb gemerkt dat door met hun 7-zonesysteem te werken bij het coachen van atleten goed te doen is, beter dan met de standaardzone-indelingen in de apps en apparaten.

Het past dus bij mij. Als ik je zou begeleiden, dan zoeken we uit of het ook bij jou past.

Een koffietje (of een banaan)?

Misschien ook interessant

Mini-trainingskamp

Trainingskampen

Hieronder een schets van wat een trainingskamp zou kunnen zijn. En ik heb daarvoor een datum: 21-23 januari 2022. Het echte inschrijven start vanaf 15

Lees verder »

Samen SOLO de winter door

‘De Bananenwinkel organiseert ….’
is het concept waarin ik voor mezelf en anderen wat wedstrijdjes ga organiseren, in eerste instantie virtueel. Ik mis dat best wel namelijk, samen rennen en fietsen in een licht competitief verband. Wat er niet is, kun je wel zelf maken. Dat doe ik daarom nu.

Lees verder »

Op naar ZWM 2023

Terwijl we nog bezig zijn met het weghalen van de routepijlen, wil ik toch alvast pijlen wat jullie denken over de volgende editie van de

Lees verder »

Zoom(wo)manprincipes

Het is niet dat ik onlangs een marketingcursus heb gevolgd of een heisessie met mezelf heb gedaan, maar toch heb ik wat principes geformuleerd die

Lees verder »

Zoom(wo)man 2022

Net als in 2021 ga ik het gewoon weer regelen, een mooi lekker zware triathlon op de Brabantse Wal rond Zoom en Zoommeer. De organisatie

Lees verder »