Zwemmen met Garmin & Trainingpeaks

Ergens had ik het al gelezen, in een nieuwsbrief ofzo, maar in actie had ik het nog niet gemerkt of geprobeerd: gestructureerde zwemtrainingen uit Trainingpeaks in Garmin. Nu wel.
Ik zag ze in mijn horloge, probeerde ze uit en overwon. Het traint echt stukken relaxter dan de intervallen onthouden of op een geplastificeerd aan de rand leggen. Vooral is het minder werk dan de trainingen in Garmin connect zelf namaken. Dus hieronder de uitleg hoe het werkt en waarom het zinvol is om ook te doen. En ook: in mijn trainingprogramma’s pas ik het zo aan dat je er ook gebruik van kan maken. (Alleen voor Garmin & Trainingpeaks. Andere apparaten heb ik niet geprobeerd. Wahoo en Suunto kunnen dat ook. Polar in ieder geval niet.)

Koppel Garmin Connect aan Trainingpeaks: Login in Trainingpeaks en ga naar https://www.trainingpeaks.com/account/garminconnect. Je krijgt dan een scherm om te synchroniseren als je dat al niet hebt gedaan. Daarna kun je kiezen wat je wil synchroniseren. Kies dan ook voor de geplande workouts. Daarna zie je ze verschijnen in Garmin connect.

Neem dan een trainingsprogramma in Trainingpeaks met zwemtrainingen er in (een zwemprogramma van mij vind je hier). Controleer in die zwemtrainingen een aantal zaken.
1 Afstanden in meters
2 onder equipment de pool length op de lengte van je zwembad (dat moet je zelf doen, kan niet in progs ingesteld worden).

Zwembadlengte kiezen in Trainingpeaks
Kies de juiste zwembadlengte

Synchroniseer Trainingpeaks met Garmin Connect en Garmin connect met je horloge. Je ziet als het goed is de trainingen nu in je horloge op de dag dat ze gepland staan.
Ga naar het zwembad, kies de workout en start deze.

Let op
Een interval/stap eindig je door op de lap-knop te drukken, het volgende interval/stap start dan meteen. Soms is dat rust, soms het volgende stuk zwemmen.
Einde van workout gaat ook met lap; het einde van je hele training met start/stop
Afstand wordt gemeten bij het keerpunt, dus als je te rustig keert mist Garmin wel eens een baan.
Het standaard scherm geeft de nog te zwemmen afstand weer en je tempo (velocity: tijd/100m). Andere schermen kun je instellen en ook doorscrollen
Voor de start van een volgend interval/stap, of eigenlijk na de vorige, zie je wat de bedoeling is ervan (actief 200m @ 20m/km.) Dat stond bij mij in tijd/km, weet niet hoe ik dat aan kan passen, maar rekent makkelijk genoeg om naar tijd/100m.
Ik heb nog niet gemerkt dat je signalen krijgt als je buiten de geplande zone komt, maar dat kan komen doordat ik die zones voor zwemmen nog niet goed heb ingesteld.

Zo ziet dat eruit op het horloge:

Video met hoe Garmin te gebruiken bij een gestructureerde workout

Ik hoor graag jullie ervaringen.

De uitleg van Trainingpeaks zelf staat hier.

Misschien ook interessant

5 jaar op schema

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk viel mijn laatste prestatie me wat tegen. Tijdens de Brouwersdam90 zwom ik langzamer dan ik dacht dat ik kon, was mijn gemiddeld vermogen lager dan gepland,

Lees verder »

Omslagpunten en drempelwaarden

Hieronder de tekst (script) van Uitlegvideo#6B. Ha duursporter, Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en -coaching. Dat

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!