Uitleg #1 (video)

Vanaf nu leg ik uit op video. Hieronder de uitlegvideo #1. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In de eerste uitlegvideo ga ik in op de 8020-methode voor trainen en dat heeft dus alles te maken met groene en gele bananen.

Uitlegvideo#1: de 8020-methode.

[Het script dat ik schreef en bijna volgde…]

Ha duursporter,

Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.
Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en duursportcoaching. Dat van die bananen leg ik zometeen uit.

In deze uitlegvideo ga ik in op de 8020 methode voor trainen en dat heeft dus alles te maken met groene en gele bananen.

Maar eerst even over die methode.
De 80/20 staat voor 80% van de tijd trainen met een lage intensiteit en maar 20 %met een hele hoge. Een andere naam daarvoor is gepolariseerd trainen.
Uit onderzoek en ervaringen van topduursporters is gebleken dat de echte toppers vooral lang en langzaam trainen. Het beperkte aantal trainingen dat ze dat niet deden, trainden ze juist meteen heel intensief. De percentages komen niet zo heel nauw. De kern is dat het blijkbaar, voor duursporters, beter werkt om vooral op lage intensiteit veel te trainen en áls je intensief traint, ook echt intensief.

De verklaring dat je beter wordt door lang en langzaam te trainen is

  • hoe vaker je de beweging maakt, hoe efficiënter je spieren en het energiesysteem in je spieren wordt. Omdat je een lagere intensiteit langer vol kan houden, doe de je beweging dus vaker, dus wordt die effecienter, dus kun je het langer volhouden, enzoverder..
  • Na een (lange) training op lage intensiteit, heb je minder hersteltijd nodig, dan na een hele intensieve. Als je veel moet trainen, moet je ook veel herstellen. Hoe minder tijd je daaraan kwijt bent, hoe meer je kunt trainen én de volgende trainingen beter kunt uitvoeren.
  • trainen op een lage intensiteit leidt minder snel tot blessures.

Ook ikzelf heb gemerkt dat het 8020prinicipe voor mij werkt. Ik kan inmiddels veel uren per week trainen, herstel snel en wordt ook steeds sneller.

De trainingen die ik maak zijn gebaseerd op workouts van 8020endurance, een duursportbedrijf van mijn Amerikaanse collega’s Matt en David, waarvoor ik ook ambassadeur ben (check de link hieronder of mijn website). Wat ik het mooie aan hun trainingen vind is dat ze in de trainingsomschrijving duidelijk maken waarom en hoe de trainingen effect gaan hebben. Maar vooral dat de toon waarop ze dat doen heel prettig is. Niet te betuttelend, met humor. En zo komen we bij de bananen.

De bananen staan voor beweegredenen. Er kunnen redenen op de lange en korte termijn zijn om te bewegen. Een lange termijnbeweegreden is bv het uitlopen van een hele triathlon of een snelste tijd. Dat noem ik de groene banaan. De gele bananen zijn dan dus de trainingen zelf. En die moeten dus ook leuk zijn. Ook de lange en langzame en saaie. Ik heb daarvoor de ‘lange, langzame lekker afwisselende trainingen’ bedacht: de LALALA trainingen. Die zijn WEL volgens het 80/20 principe, én houden het leuk, zonder te intensief te worden.
En natuurlijk kun je voor, tijdens en na het trainen een banaan eten.

Want duursport moet wel lekker blijven!

Meer uitleg en op mijn website en in de links hieronder.

Een koffietje (of een banaan)?

Misschien ook interessant

Mini-trainingskamp

Trainingskampen

Hieronder een schets van wat een trainingskamp zou kunnen zijn. En ik heb daarvoor een datum: 21-23 januari 2022. Het echte inschrijven start vanaf 15

Lees verder »

Samen SOLO de winter door

‘De Bananenwinkel organiseert ….’
is het concept waarin ik voor mezelf en anderen wat wedstrijdjes ga organiseren, in eerste instantie virtueel. Ik mis dat best wel namelijk, samen rennen en fietsen in een licht competitief verband. Wat er niet is, kun je wel zelf maken. Dat doe ik daarom nu.

Lees verder »

Op naar ZWM 2023

Terwijl we nog bezig zijn met het weghalen van de routepijlen, wil ik toch alvast pijlen wat jullie denken over de volgende editie van de

Lees verder »

Zoom(wo)manprincipes

Het is niet dat ik onlangs een marketingcursus heb gevolgd of een heisessie met mezelf heb gedaan, maar toch heb ik wat principes geformuleerd die

Lees verder »

Zoom(wo)man 2022

Net als in 2021 ga ik het gewoon weer regelen, een mooi lekker zware triathlon op de Brabantse Wal rond Zoom en Zoommeer. De organisatie

Lees verder »