Uitleg #1 (video)

Vanaf nu leg ik uit op video. Hieronder de uitlegvideo #1. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In de eerste uitlegvideo ga ik in op de 8020-methode voor trainen en dat heeft dus alles te maken met groene en gele bananen.

Uitlegvideo#1: de 8020-methode.

[Het script dat ik schreef en bijna volgde…]

Ha duursporter,

Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.
Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en duursportcoaching. Dat van die bananen leg ik zometeen uit.

In deze uitlegvideo ga ik in op de 8020 methode voor trainen en dat heeft dus alles te maken met groene en gele bananen.

Maar eerst even over die methode.
De 80/20 staat voor 80% van de tijd trainen met een lage intensiteit en maar 20 %met een hele hoge. Een andere naam daarvoor is gepolariseerd trainen.
Uit onderzoek en ervaringen van topduursporters is gebleken dat de echte toppers vooral lang en langzaam trainen. Het beperkte aantal trainingen dat ze dat niet deden, trainden ze juist meteen heel intensief. De percentages komen niet zo heel nauw. De kern is dat het blijkbaar, voor duursporters, beter werkt om vooral op lage intensiteit veel te trainen en áls je intensief traint, ook echt intensief.

De verklaring dat je beter wordt door lang en langzaam te trainen is

  • hoe vaker je de beweging maakt, hoe efficiënter je spieren en het energiesysteem in je spieren wordt. Omdat je een lagere intensiteit langer vol kan houden, doe de je beweging dus vaker, dus wordt die effecienter, dus kun je het langer volhouden, enzoverder..
  • Na een (lange) training op lage intensiteit, heb je minder hersteltijd nodig, dan na een hele intensieve. Als je veel moet trainen, moet je ook veel herstellen. Hoe minder tijd je daaraan kwijt bent, hoe meer je kunt trainen én de volgende trainingen beter kunt uitvoeren.
  • trainen op een lage intensiteit leidt minder snel tot blessures.

Ook ikzelf heb gemerkt dat het 8020prinicipe voor mij werkt. Ik kan inmiddels veel uren per week trainen, herstel snel en wordt ook steeds sneller.

De trainingen die ik maak zijn gebaseerd op workouts van 8020endurance, een duursportbedrijf van mijn Amerikaanse collega’s Matt en David, waarvoor ik ook ambassadeur ben (check de link hieronder of mijn website). Wat ik het mooie aan hun trainingen vind is dat ze in de trainingsomschrijving duidelijk maken waarom en hoe de trainingen effect gaan hebben. Maar vooral dat de toon waarop ze dat doen heel prettig is. Niet te betuttelend, met humor. En zo komen we bij de bananen.

De bananen staan voor beweegredenen. Er kunnen redenen op de lange en korte termijn zijn om te bewegen. Een lange termijnbeweegreden is bv het uitlopen van een hele triathlon of een snelste tijd. Dat noem ik de groene banaan. De gele bananen zijn dan dus de trainingen zelf. En die moeten dus ook leuk zijn. Ook de lange en langzame en saaie. Ik heb daarvoor de ‘lange, langzame lekker afwisselende trainingen’ bedacht: de LALALA trainingen. Die zijn WEL volgens het 80/20 principe, én houden het leuk, zonder te intensief te worden.
En natuurlijk kun je voor, tijdens en na het trainen een banaan eten.

Want duursport moet wel lekker blijven!

Meer uitleg en op mijn website en in de links hieronder.

Misschien ook interessant

Samen naar de race 2024

Veel van de plannen en groenen bananen zijn inmiddels wel bekend of worden dat binnenkort, al is het maar omdat sommige evenementen snel uitverkocht zijn. En hoewel duursport een individuele

Lees verder »

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!