Uitleg #3 (video)

Hieronder de derde uitlegvideo. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In deze uitlegvideo ga ik in op trainen met data. Een tikje filosofisch misschien. Maar dat ben ik wel vaker…..

Uitlegvideo#3: Meer dan data

[Het script dat ik schreef en bijna volgde…]

Ha duursporter,

Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.
Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en -coaching. Dat van die bananen leg ik uitgebreid uit op mijn website en in uitlegvideo #1

In deze uitlegvideo ga ik in op de het trainen met behulp van data. Of tenminste, eigenlijk gaat het over welke data nu van belang zijn. Of nog beter over hoe je naar verschillende data kan kijken.
Je hoort het al, nuance dus, misschien net iets te academisch-filosofisch, maar ik zal me inhouden.

Mijn eerste serieuze data waarvan ik onder de indruk was kwamen uit mijn Polar die me vertelde welke slag ik in het zwembad had gedaan. Het klopte natuurlijk net niet, maar toch. Een horloge dat aan de beweging van mijn rechterarm zou kunnen meten of het een borstcrawl of vlinderslag was (wat vanuit eenarmig perspectief echt bijna hetzelfde is). Ik heb nog steeds een Polar en daar verzamel ik de meeste data mee.

Even voor de helderheid mijn datastroom:
Polar (op de fiets Garmin) – Trainingspeaks – Strava,
of als ik binnen fiets: Zwift – Strava & Polar

En dan heb ik het dus over de digitale gegevens die mijn horloge verzamelt.
Want er is natuurlijk meer dan de digitale data, daar kom ik zo op.

De data die in Trainingpeaks komen zijn de data die ik analyseer en gebruik om mijn voortgang in de gaten te houden en vervolgens plannen op te maken en aan te passen.
Dat is de kracht van data: je kunt eindeloos dooranalyseren. Misschien wel eens te lang. Ik vind dat heerlijk.
Wat ik zodoende geleerd heb de afgelopen jaren is dat je niet alleen steeds meer op de details moet letten, maar zo nu en dan ook vooral uit moet zoomen. Juist op de lange termijn ga je interessante patronen in je trainingen zien. Of je dus (langzaam) vooruitgang boekt.

Maar wat ik nog het fijnste vind om te doen is het vergelijken van de data met mijn gevoel. In zekere zin is dat geval dat natuurlijk ook een vorm van data. Sterker nog, die data kun je ook vastleggen in Trainingpeaks (en Strava en Polar en Garmin).
Nog sterker, juist topduursporters kunnen juist heel goed op gevoel trainen, omdat ze weten/voelen wat bijvoorbeeld op een vermogen van 300 watt met een cadans van 90 lopen is. En omdat ze ook weten hoe het voelt als hun lichaam niet fit genoeg is voor een lange duurtraining, ook al zegt het programma dat het zou moeten kunnen.
Kortom, als je de data van de apparaten interpreteert naast wat je voelt in je lichaam, dan heb je volgens mij veel aan data.
Zo weet ik nu vrij precies wat mijn ademhaling en cadans doen in zone 2/3, ik kan daar bijna van in een soort trance raken. Die trance kan ook zonder data, maar dat ik weet dat precies die zone, onafhankelijk van mijn snelheid en de omstandigheden dat gevoel geeft, helpt wel bij races.

Voor mij is de digitaal verzamelde data niet zozeer leidend, maar geven ze me extra informatie bij mijn gevoel en ervaring. Holistisch zou je dat kunnen noemen, maar echt zweven is me nog niet gelukt.

Als je meer over datagebruik wil weten, hoe je die kan verzamelen en analsyeren, kan ik je dat uitleggen bij een kop koffie en bijvoorbeeld een banaan. Want duursport moet wel lekker blijven.

Een koffietje (of een banaan)?

Misschien ook interessant

Trainingpeaks koppelen

Om mijn programma’s naar je horloge of tracker te sturen gebruik ik Trainingpeaks. Bij sommige abonnementen is dat inbegrepen bij de prijs. Voor Trainingpeaks heb

Lees verder »

We gaan op kamp!

Ga je mee op kamp, of tenminste mee trainen? Het eerste Bananenwinkel duursportkamp zal zijn van 21 tot 23 januari 2022. Aanleiding Het idee van

Lees verder »

Uitleg #4 (video)

Hieronder de vierde uitlegvideo. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In deze uitlegvideo ga ik in op het bepalen

Lees verder »
Mini-trainingskamp

Trainingskampen

Hieronder een schets van wat een trainingskamp zou kunnen zijn. En ik heb daarvoor een datum: 21-23 januari 2022. Het echte inschrijven start vanaf 15

Lees verder »