Bananenuitleg

Hieronder alle uitlegvideo’s van de Bananenwinkel. Voor korte tips en tricks scroll verder naar beneden of klik hier.

Uitlegvideo #7 In vijf stappen naar een seizoensplan

Deze video gaat in op de diepgroene bananen: de uitdagingen die je voor lange tijd aan het bewegen houden. Die bananen staan namelijk voor beweegredenen. Je hebt gele en je hebt groene. De gele zijn de kortetermijnredenen, zoals leuke trainingen en kleine evenementjes, de groene de langetermijnredenen, zoals de zogenaamde A-race in je seizoen of dat ene bucketlistitem. Zoals gezegd, meer over die bananen in Uitlegvideo #1.

Lees het hele script hier.

Uitlegvideo #6C Trainen in zones

Deze video is deel C van een korte serie die dieper in gaat op data, drempelwaarden, zones en de trainingen zelf. Ik wil het dit deel hebben over wat je in en na je training dan kunt met de drempelwaarden en de zones die eruit volgen. In deel A vind je over welke data ik het nu eigenlijk heb en waarom. In deel B over hoe je je drempelwaarden kunt bepalen.

Uitlegvideo #6B Drempelwaarden bepalen

Deel B van de serie over data, drempelwaarden en zones (een verdieping op video#4).
Deze video is deel B van een korte serie die dieper in gaat op data, drempelwaarden, zones en de trainingen zelf. Ik wil het dit deel hebben over het vaststellen van omslagpunten of het bepalen van je drempelwaarden. In deel C volgt dan wat je in en na je training dan kunt met de waarden en de zones die eruit volgen. In deel A vind je over welke data ik het nu eigenlijk heb en waarom. Lees hier het script.

Data, nauwkeurigheid, drempels en de doelen van een training

Deze video is deel A van een korte serie die dieper in gaat op data, drempelwaarden, zones en de trainingen zelf. Ik wil het eerst hebben over het waarom van welke data. In deel B volgt dan het bepalen van de drempelwaarden op basis van die data en in deel C wat je in en na je training dan kunt met de waarden en de zones die eruit volgen.

Lees hier het uitgeschreven script

Uitlegvideo #5 Seizoensplanning maken

In deze video leg ik uit hoe ik mijn seizoen plan, in Trainingpeaks.

Voor de meeste duursporters is het seizoen in oktober (wanneer ik dit opneem) wel afgelopen. Tijd voor het volgende seizoen dus.
Uiteraard houd ik even rust, fiets ik een rondje, loop ik een stukkie en zelfs af en toe een raceje. Gewoon leuke dingen doen, het moet wel lekker blijven.
Tijdens dat lekkere ontspannen sporten komen dan de ideeeën voor het volgende seizoen en ga ik plannen. Eerst in gedachten, dan in Trainingpeaks. Hoe ik dat technisch aanpak laat ik zo zien.

Uitlegvideo #4 Drempelwaarden

In deze uitlegvideo ga ik in op het vaststellen van omslagpunten om je zones te bepalen. Eigenlijk dus het vervolg op uitlegvideo #2
Ik leg het uit aan de hand van fietsen, maar in theorie geldt voor lopen hetzelfde, alleen is de praktijk van het vaststellen ervan wat lastiger. Misschien een keer voor een andere video. Ik ontkom er niet aan om een hoop cijfers te laten zien en wat modellen, maar uiteindelijk gaat het weer om gevoel.

 

 

Uitlegvideo #3 Meer dan data

In deze uitlegvideo ga ik in op de het trainen met behulp van data. Of tenminste, eigenlijk gaat het over welke data nu van belang zijn. Of nog beter over hoe je naar verschillende data kan kijken.
Je hoort het al, nuance dus, misschien net iets te academisch-filosofisch, maar ik zal me inhouden.

Mijn eerste serieuze data waarvan ik onder de indruk was kwamen uit mijn Polar die me vertelde welke slag ik in het zwembad had gedaan. Het klopte natuurlijk net niet, maar toch. Een horloge dat aan de beweging van mijn rechterarm zou kunnen meten of het een borstcrawl of vlinderslag was (wat vanuit eenarmig perspectief echt bijna hetzelfde is). Ik heb nog steeds een Polar en daar verzamel ik de meeste data mee.

 

Uitlegvideo #2 zonesystemen.

In deze uitlegvideo ga ik in op de het trainen in zones.
Duursporters hoor je vast wel eens over zones spreken, of je ziet op Strava ‘rondje in D1’. Dat gaat dan dus over trainingszones. Het idee is dat er verschillende intensiteitszones zijn, die verschillende trainingseffecten hebben. Oftewel, afhankelijk van het doel van de training, train je in een specifieke zone.

Er zijn veel verschillende zonesystemen. Modellen met drie, vier, vijf, zes, zeven en soms acht zones. Sommige zijn vooral voor en door wetenschappers gemaakt (die van drie zones), andere zijn meer gericht op hoe je atleten precies kunt leren zo goed mogelijk het doel van de training te halen (die van 7 zones).

 

Uitlegvideo #1 De 8020-methode.

Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.
Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en duursportcoaching. Dat van die bananen leg ik zometeen uit.

Maar eerst even over die methode.
De 80/20 staat voor 80% van de tijd trainen met een lage intensiteit en maar 20 %met een hele hoge. Een andere naam daarvoor is gepolariseerd trainen.
Uit onderzoek en ervaringen van topduursporters is gebleken dat de echte toppers vooral lang en langzaam trainen. Het beperkte aantal trainingen dat ze dat niet deden, trainden ze juist meteen heel intensief. De percentages komen niet zo heel nauw. De kern is dat het blijkbaar, voor duursporters, beter werkt om vooral op lage intensiteit veel te trainen en áls je intensief traint, ook echt intensief.

 

Tips en tricks voor trainen met data

Een workout verplaatsen in Trainingpeaks

Hoe verplaats je een training in de Trainingpeaks-app.

Van Yards naar meters in Trainingpeaks

Hoe zet je een zwemworkout om van yards naar meters in Trainingpeaks

 

Trainingen verschuiven in Trainingpeaks

Hoe verschuif je een trainingsprogramma een paar weken of dagen?

 

Gestructureerd zwemmen met Garmin

Met Garmin een gestructureerde workout uit Trainingpeaks doen.
Controleer in Trainingpeaks of de workout in meters staat en een zwembad in 25 of 50 meter (als je meters en die lengte van het zwembad hebt). Bewaar en synchroniseer (Trainingpeaks én Garmin connect én je horloge).
Ga dan in je horloge naar Zwemmen in zwembad en je ziet de workout. Start deze en zwemmen maar. Na een interval druk je ‘lap’ en dan start het volgende interval (soms is dat een pauze, soms niet). Op je horloge wordt de afstand tijdens het zwemmen afgeteld.

Een workout van Trainingpeaks naar Zwift

Hoe een workout uit Trainingpeaks in Zwift te krijgen en doen met het instellen van ERC (automatische weerstand).

Controleer eerst in Trainingpeaks of de workout in vermogen/FTP staat ingesteld (in de workout rechtsboven klikken als dat niet zo is) en of deze op de datum klaar staat dat je wil gaan zwiften.
Ga dan naar Zwift en kies in het openingsscherm voor ‘Workouts’ en dan ‘custom’ (linksboven). Selecteer de workout en stel eventueel je FTP (drempelwaarde) aan en/of zet ERC (automatische weerstand) aan/uit.
Zwiften maar.

Meer uitleg

Omslagpunten en drempelwaarden

Hieronder de tekst (script) van Uitlegvideo#6B. Ha duursporter, Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en -coaching. Dat

Lees verder »
books in black wooden book shelf

Bananenboekenclub

Eerlijk is eerlijk, dat ik nu zelf aan een e-boek ben begonnen, komt omdat ik geïnspireerd raakte door andere boeken. Het idee sluimert al langere tijd. Eigenlijk als sinds ik

Lees verder »

Synopsis publicatie

Nu er veel losse blogs en uitleg op deze site staan, wordt het tijd voor wat orde in de chaos. Ik ben dus begonnen aan een e-book. Hieronder daarvan de

Lees verder »

Trainingpeaks koppelen

Om mijn programma’s naar je horloge of tracker te sturen gebruik ik Trainingpeaks. Bij sommige abonnementen is dat inbegrepen bij de prijs. Voor Trainingpeaks heb je een account nodig, gratis

Lees verder »
Waarom schrijf ik dit?
Waarom schrijf ik dit?

Een beetje therapie, beroepsdeformatie en ter lering ende vermaeck. Ik hoop dat ik zo ook kan laten zien hoe data en trainingen voor mij werken en dat jij, de lezer, er wat aan kan hebben. Meer uitleg nodig, of analyse van jou eigen data, neem vooral contact met me op, of koop Hulp in mijn winkel.
Wil je dit gewoon kunnen blijven lezen, moedig me dan aan door voor mij een koffie te kopen (of een banaan) via de koffieknop.

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!