Bananenuitleg

Uitlegvideo #6B Drempelwaarden bepalen

Deel B van de serie over data, drempelwaarden en zones (een verdieping op video#4).
Deze video is deel B van een korte serie die dieper in gaat op data, drempelwaarden, zones en de trainingen zelf. Ik wil het dit deel hebben over het vaststellen van omslagpunten of het bepalen van je drempelwaarden. In deel C volgt dan wat je in en na je training dan kunt met de waarden en de zones die eruit volgen. In deel A vind je over welke data ik het nu eigenlijk heb en waarom. Lees hier het script.

Uitlegvideo #5 Seizoensplanning maken

In deze video leg ik uit hoe ik mijn seizoen plan, in Trainingpeaks.

Voor de meeste duursporters is het seizoen in oktober (wanneer ik dit opneem) wel afgelopen. Tijd voor het volgende seizoen dus.
Uiteraard houd ik even rust, fiets ik een rondje, loop ik een stukkie en zelfs af en toe een raceje. Gewoon leuke dingen doen, het moet wel lekker blijven.
Tijdens dat lekkere ontspannen sporten komen dan de ideeeën voor het volgende seizoen en ga ik plannen. Eerst in gedachten, dan in Trainingpeaks. Hoe ik dat technisch aanpak laat ik zo zien.

Uitlegvideo #4 Drempelwaarden

In deze uitlegvideo ga ik in op het vaststellen van omslagpunten om je zones te bepalen. Eigenlijk dus het vervolg op uitlegvideo #2
Ik leg het uit aan de hand van fietsen, maar in theorie geldt voor lopen hetzelfde, alleen is de praktijk van het vaststellen ervan wat lastiger. Misschien een keer voor een andere video. Ik ontkom er niet aan om een hoop cijfers te laten zien en wat modellen, maar uiteindelijk gaat het weer om gevoel.

 

 

Uitlegvideo #3 Meer dan data

In deze uitlegvideo ga ik in op de het trainen met behulp van data. Of tenminste, eigenlijk gaat het over welke data nu van belang zijn. Of nog beter over hoe je naar verschillende data kan kijken.
Je hoort het al, nuance dus, misschien net iets te academisch-filosofisch, maar ik zal me inhouden.

Mijn eerste serieuze data waarvan ik onder de indruk was kwamen uit mijn Polar die me vertelde welke slag ik in het zwembad had gedaan. Het klopte natuurlijk net niet, maar toch. Een horloge dat aan de beweging van mijn rechterarm zou kunnen meten of het een borstcrawl of vlinderslag was (wat vanuit eenarmig perspectief echt bijna hetzelfde is). Ik heb nog steeds een Polar en daar verzamel ik de meeste data mee.

 

Uitlegvideo #2 zonesystemen.

In deze uitlegvideo ga ik in op de het trainen in zones.
Duursporters hoor je vast wel eens over zones spreken, of je ziet op Strava ‘rondje in D1’. Dat gaat dan dus over trainingszones. Het idee is dat er verschillende intensiteitszones zijn, die verschillende trainingseffecten hebben. Oftewel, afhankelijk van het doel van de training, train je in een specifieke zone.

Er zijn veel verschillende zonesystemen. Modellen met drie, vier, vijf, zes, zeven en soms acht zones. Sommige zijn vooral voor en door wetenschappers gemaakt (die van drie zones), andere zijn meer gericht op hoe je atleten precies kunt leren zo goed mogelijk het doel van de training te halen (die van 7 zones).

 

Uitlegvideo #1 De 8020-methode.

Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.
Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en duursportcoaching. Dat van die bananen leg ik zometeen uit.

Maar eerst even over die methode.
De 80/20 staat voor 80% van de tijd trainen met een lage intensiteit en maar 20 %met een hele hoge. Een andere naam daarvoor is gepolariseerd trainen.
Uit onderzoek en ervaringen van topduursporters is gebleken dat de echte toppers vooral lang en langzaam trainen. Het beperkte aantal trainingen dat ze dat niet deden, trainden ze juist meteen heel intensief. De percentages komen niet zo heel nauw. De kern is dat het blijkbaar, voor duursporters, beter werkt om vooral op lage intensiteit veel te trainen en áls je intensief traint, ook echt intensief.

 

Tips en tricks voor trainen met data

Van Yards naar meters in Trainingpeaks

Hoe zet je een zwemworkout om van yards naar meters in Trainingpeaks

 

Trainingen verschuiven in Trainingpeaks

Hoe verschuif je een trainingsprogramma een paar weken of dagen?

 

Gestructureerd zwemmen met Garmin

Met Garmin een gestructureerde workout uit Trainingpeaks doen.
Controleer in Trainingpeaks of de workout in meters staat en een zwembad in 25 of 50 meter (als je meters en die lengte van het zwembad hebt). Bewaar en synchroniseer (Trainingpeaks én Garmin connect én je horloge).
Ga dan in je horloge naar Zwemmen in zwembad en je ziet de workout. Start deze en zwemmen maar. Na een interval druk je ‘lap’ en dan start het volgende interval (soms is dat een pauze, soms niet). Op je horloge wordt de afstand tijdens het zwemmen afgeteld.

Een workout van Trainingpeaks naar Zwift

Hoe een workout uit Trainingpeaks in Zwift te krijgen en doen met het instellen van ERC (automatische weerstand).

Controleer eerst in Trainingpeaks of de workout in vermogen/FTP staat ingesteld (in de workout rechtsboven klikken als dat niet zo is) en of deze op de datum klaar staat dat je wil gaan zwiften.
Ga dan naar Zwift en kies in het openingsscherm voor ‘Workouts’ en dan ‘custom’ (linksboven). Selecteer de workout en stel eventueel je FTP (drempelwaarde) aan en/of zet ERC (automatische weerstand) aan/uit.
Zwiften maar.

Meer uitleg

books in black wooden book shelf

Bananenboekenclub

Eerlijk is eerlijk, dat ik nu zelf aan een e-boek ben begonnen, komt omdat ik geïnspireerd raakte door andere boeken. Het idee sluimert al langere

Lees verder »

Trainingpeaks koppelen

Om mijn programma’s naar je horloge of tracker te sturen gebruik ik Trainingpeaks. Bij sommige abonnementen is dat inbegrepen bij de prijs. Voor Trainingpeaks heb

Lees verder »

Uitleg #4 (video)

Hieronder de vierde uitlegvideo. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In deze uitlegvideo ga ik in op het bepalen

Lees verder »
Waarom schrijf ik dit?
Waarom schrijf ik dit?

Een beetje therapie, beroepsdeformatie en ter lering ende vermaeck. Ik hoop dat ik zo ook kan laten zien hoe data en trainingen voor mij werken en dat jij, de lezer, er wat aan kan hebben. Meer uitleg nodig, of analyse van jou eigen data, neem vooral contact met me op, of koop Hulp in mijn winkel.
Wil je dit gewoon kunnen blijven lezen, moedig me dan aan door voor mij een koffie te kopen (of een banaan) via de koffieknop.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws uit de winkel over nieuw aanbod en aanbiedingen. Plus gedachten en inzichten in mijn eigen tocht op weg naar een groene banaan.

Zoomman/woman

Updates over dé triathlon op de Brabantse Wal.