Trainingpeaksparameters (uitleg)

Bij het coachen gebruik ik vaak Trainingpeaks (TP). In TP worden een aantal parameters gebruikt waarvan hieronder een korte toelichting.

Workouts (trainingen)
Opbouw
Een training is (bijna) altijd opgebouwd uit een warming up, kern en cooling down. Alledrie even belangrijk. De kern is wat er vooral wisselt per training.

Sync & compliance
De trainingen kun je in je agenda lezen, inclusief de notities erbij, via de icallink die je in je settings vindt. Zodra je een training gedaan en opgenomen hebt met je Apple watch, dan synced dat naar Trainingpeaks. Deed je een training op een dag dat er een ook een training gepland stond, dan zie je hoe goed je het doel van die training hebt gehaald; dat is de compliance. Groen is bijna gelijk aan het doel, geel licht afwijkend en oranje flink afwijkend. Heb je de training op de geplande dag niet gedaan, wordt die rood in Trainingpeaks.

ATP
Het annual training plan is het jaarplan Je vindt dat rechts in de balk als het is ingevuld en ziet dan de geplande uren, volgens het jaarplan. Bovenin de balk kun je dat ook aanklikken en krijg je een overzicht.

CTL
De continuous (of chronic) training load is, kort samengevat, je fitheid, berekend over de laatste zes weken. Daarvoor moet er wel genoeg data in Traininpeaks zitten (en idealiter ook de zones bepaald zijn). Als je langer, meer en zwaarder traint wordt dit getal hoger.( Meer over CTL en de beperkingen ervan heb ik beschreven in dit blog)

ATL
Fatigue oftewel de acute training load is het gemiddelde van de trainingsintensiteit van de trainingen van de laatste zeven dagen.

TSB
De training stress balance wordt ook wel je ‘vorm’ genoeg. Het is de uitkomst van de volgende berekening: Form (TSB) = Yesterday’s Fitness (CTL) – Yesterday’s Fatigue (ATL). (In een blog beschreef ik verschillen tussen parameters van verschillende apps. Daarin bespreek ik ook iets uitgebreider CTL, ATL, TSB, IF en TSS.)

IF
IF is de intensiteitfactor: hoe zwaar is de training. Hoe hoger je hartslag (of vermogen als je die meet) tijdens de training hoe hoger de factor.

TSS
Training stress score wordt berekend aan de hand van de IF en de duur van de training. Geeft een indicatie hoe zwaar het lichaam het heeft gehad en dus hoe het moet herstellen.

Zones
Over zones en de verschillende systemen daarvoor zijn handboeken vol geschreven. Ik gebruik het 7-zonesysteem van 80/20 endurance (of soms de zones die de Nederlandse Triathlonbond ook gebruikt een systeem met vijf zones). Het grootste deel van de trainingen zal in de onderste twee zones zijn. (uitgebreide toelichting erop, met veel jargon.)

Verschillende zonesystemen (zie hier)

Misschien ook interessant

De bossen roepen weer

Begin oktober de meeste triathlons in onze regio zijn voorbij en we genieten sinds eind september zo nu en dan van lekker nazomerweer. De astronomische herfst is al begonnen en

Lees verder »

5 jaar op schema

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk viel mijn laatste prestatie me wat tegen. Tijdens de Brouwersdam90 zwom ik langzamer dan ik dacht dat ik kon, was mijn gemiddeld vermogen lager dan gepland,

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!