In vijf stappen naar een uitdagend nieuw seizoen

[Onder de video de uitgeschreven tekst van Uitlegvideo #7, die ik natuurlijk niet letterlijk heb gevolgd in de video.]

Deze video gaat in op de diepgroene bananen: de uitdagingen die je voor lange tijd aan het bewegen houden. Die bananen staan namelijk voor beweegredenen. Je hebt gele en je hebt groene. De gele zijn de kortetermijnredenen, zoals leuke trainingen en kleine evenementjes, de groene de langetermijnredenen, zoals de zogenaamde A-race in je seizoen of dat ene bucketlistitem. Zoals gezegd, meer over die bananen in Uitlegvideo #1.

Wil je hulp bij jouw seizoensvoorbereiding, ik help je graag. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie (dit zit inbegrepen bij ‘Hulp bij – groen‘ en maatwerkhulp)

Woman running with a backdrop of mountains

Die diepgroene bananen dus. Elk najaar denk ik daar over na (zie 2019, 2020, 2021, 2022), nu dus ook en zie ik een patroon dat ik graag met jullie deel. De tips die eruit volgen zijn zoals altijd mijn persoonlijke ervaring gemengd met inzichten uit de trainingsleer en onderzoek.

In vijf stappen kom ik tot mijn voorlopige programma voor seizoen 2024. Die stappen lopen wel lekker door elkaar, want voortdurend krijg ik nieuwe ideeën (als er nieuwsbrieven en marketingmails binnenkomen). Je kunt deze aanpak nadoen als je seizoen gericht is op één of twee keer pieken in een seizoen. Maar het werkt met wat aanpassingen vast ook bij een seizoen met meerdere kleine pieken, zoals een competitie.

Stap 1 Evalueer je laatste groene banaan.
Ga na of de laatste A-race heeft gebracht wat je hoopte, of die ervaring oproept tot meer of iets anders, of het proces naar die banaan verlopen is zoals gehoopt. Dat kan je doen aan de hand van de bananencyclus die ik daarvoor heb ontworpen.

Stap 2 Stel eisen op voor de nieuwe groene banaan.
Op basis van je terugblik bij stap 1 kun je eisen aan je nieuwe groene banaan stellen. Moet die stoer zijn, wil je sneller, hoger, sterker? Vergeet ook niet de praktische eisen zoals kosten, afstand en de periode waarin het evenement plaats zou moeten vinden.

Stap 3 Verzamel potentiële wedstrijden.
Eén van de leukste activiteiten in het donkere najaar: sites en platforms afstruinen om mooie nieuwe uitdagingen te vinden, of de datum en moment van inschrijven van die je al kent. Ik houd mijn lange lijst zelf al jaren bij (zie hieronder) en gebruik daarvoor onder andere de sites van Ironman, Godare events, trailrunning.be, Sportevents en de Nederlandse Triathlonbond.

Stap 4 Kies A en B wedstrijden.
En dan moet je kiezen wat je hoofd- en nevenbananen worden. Kies niet meer dan twee A-races en en houd tussen die races minstens vier tot zes weken ruimte (zeker als je voor een prestatiedoel gaat). B-races kunnen daartussen liggen, maar zijn meestal evenementen om jezelf alvast te testen op racesnelheid, ook ruim voor de A-race.

Stap 5 Benoem beweegredenen per race.
Vergeet, tot slot, niet om per race een beweegreden te formuleren: waarom wil je dat evenement zo graag doen? Deze stap 5 is daarmee eigenlijk ook stap 0 in de Bananencyclus.

Laat ik bovenstaande stappen eens illustreren aan de hand van twee voorbeelden.

Voorbeeld 1, seizoen 2024
  1. Mijn groene banaan van 2023 was Open Lakes België. Ik had daar het fietsparcours onder- en mezelf overschat, maar toch was ik niet ontevreden. Het doel, weer eens een hele finishen, is bereikt. Nog belangrijker: het was lekker en leuk, met een groepje samen naar een grote triathlon. Dat ga ik vaker doen. Dat Open Lakes wat later viel (half september) is ook goed bevallen. Door het seizoen heen haalde ik regelmatig het doel om in de top 10 te eindigen (zie hoe je doelen stelt)
  2. Vorig seizoen had ik voorzichtig een top 10 plaats als prestatiedoel. Dat is min of meer gelukt, soms in mijn huidige, maar zeker in de categorie die ik volgend jaar heb (50-55). Het stimuleerde me wel en denk dat er nog steeds rek in zit. Dus ik wil top 10 halen in een halve en/of een hele. En stel nu, heel misschien, dat dat lukt in een Ironman, dan zou ik me dus kunnen kwalificeren voor het wereldkampioenschap van Ironman …
DatumRacekwalificeert voor
19-5-2024Aix en Provence2024
2-6-2024Hamburg2024
16-6-204Kärnten (Oostenrijk)2024
16-6-2024Nice2024
30-6-204Vendee2024
7-7-2024Thun (Zwitserland)2024
18-8-2024Frankfurt2024
21-9-2024Emilia Romagna2024
6-10-2024Barcelona2024?
19-10-2024Cascaïs (Portugal)2025
  1. Dus kijk eens eerst een naar het lijstje met mogelijke Ironmans in 2024. Het lastige is, tot en met een maand voor het wereldkampioenschap kwalificeren ze voor Kona, dat vind ik te ver weg. Blijven over de races vanaf oktober 2024 als hoofddoel, zodat ik me voor Nice 2025 zou kunnen kwalificeren. (Voordeel is dat als het niet lukt ik nog een seizoen heb, maar toch een mooie race heb). In aanloop daar naartoe is er een (nieuwe) halve in Amsterdam die ik wel wil doen en weer een van de Open Lakes. Daarnaast de teamcompetitie (misschien met een nieuwe eigen teams!)
  2. Okay, het wordt dus voorlopig IM Cascais in Portugal, Open Lakes België (middenafstand), Trihard Amsterdam (middenafstand) als respectievelijk A, B, A. De rest vul ik aan met vaste evenementen. Dat ziet er dan zo grafisch zo uit.
  1. Voor Portugal stel ik het meest uitdagende doel: kwalificeren voor WK Ironman in Nice 2025. Bam! Voor de twee middenafstanden wil ik top 10 agegrouper zijn. En verder moet het natuurlijk allemaal gewoon lekker blijven. Ik ben namelijk eigenlijk helemaal niet competitief 😉

Wil je je ook oriënteren op een Ironmankwalificatie, vul dan onderstaand formulier in.

Voorbeeld 2, seizoen 2022 [niet in de video]
  1. De Embrunman ben ik niet gefinisht. Mijn analyse was dat dat kwam door een slecht ontbijt. Wel heb ik genoten en vooral ook van het proces ernaartoe. Het idee iets te gaan doen waar ik niet zeker van ben of ik het kan. Dat wilde ik nog wel een keer.
  2. Een vergelijkbare banaan moest dus stoer zijn, hoogtemeters hebben, spectaculaire uitzichten bieden, zwaar genoeg zijn om niet zeker te zijn of ik het zou halen. Praktisch moest die banaan bereisbaar zijn met de trein, betaalbaar en eind van de zomervakantie zijn.
  3. Scrollend door de mails met vroegboekkorting en het kijken van aftermovies vind ik ICONXTRI in Livigno. Voor die race kon mijn opbouw hetzelfde zijn, mijn broer wilde meteen mee als support wat extra enthousiasmeerde, en ik kwam meteen door de eerste loterij, dus ik schreef in.
  4. Dus dit werd mijn seizoensplan (annual trainingsplan in Trainingpeaks) met maar liefst drie A-races, want de hoofdrace was ver weg en heel zwaar. De eerste was de Brouwersdam 90, de tweede Ironman 70.3 van Maastricht en dus de AA-race ICONXTRI. De B-races: Zoom(wo)man, oorspronkelijk de Almere Duintriathlon, maar werd Triathlon Nieuwkoop (middenafstand).
  5. Brouwersdam was de eerste test of ik lekker uit de winter kwam. Bedoeld om meteen het racegevoel te krijgen. IM Maastricht het tegenovergestelde: kon ik me inhouden tijdens het fietsen om nog echt goed te lopen. Alle B-races waren bedoeld als stok achter de deur en omdat racen gewoon lekker is en pasten in mijn co-ouderschapschema.

Wil je hulp bij jouw seizoensvoorbereiding, ik help je graag. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie (dit zit inbegrepen bij ‘Hulp bij – groen‘ en maatwerkhulp)

Woman running with a backdrop of mountains

Misschien ook interessant

Samen naar de race 2024

Veel van de plannen en groenen bananen zijn inmiddels wel bekend of worden dat binnenkort, al is het maar omdat sommige evenementen snel uitverkocht zijn. En hoewel duursport een individuele

Lees verder »

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!