Terug- & vooruitkijken: de Bananencyclus

Al jaren (vijf) analyseer ik mijn grote races. Ik combineer dan meestal objectieve data (van apparaten en meters) met subjectieve data (mijn ervaring en emotie). Datzelfde doe ik voorafgaand aan een race. Heerlijk vind ik dat. Terugkijkend op die vijf jaar bleek dat de subjectieve data (in andere onderzoekscontexten noemen we dat ook wel kwalitatieve data) de zinvolste informatie gaven. Zo konden berekeningen van eerdere resultaten en/of trainingsdata minder goed mijn eindtijden voorspellen dan mijn nattevingerwerk. In een wedstrijd zelf bleek achteraf telkens weer dat ik nog zo slechts kon rekenen dat ik niets kon met de waardes en de plannen op basis daarvan kon, dus moest het op gevoel. Met dat in gedachten en nog wat extra leeswerk in (sport)psychologie heb ik de Bananencyclus ontworpen: vragen voor vijf momenten vóór en na je hoofdrace (A-race) die je helpen de wedstrijden voor te bereiden.

Lees meer: Terug- & vooruitkijken: de Bananencyclus

Dus. Nu ik zelf een paar weken na mijn recentste A-race ben, is het tijd voor weer een stapje in mijn eigen Bananencyclus. Ter illustratie ook, maar vooral ter voorbereiding weer van de (keuze voor) de A-race van seizoen 2024.

Waar in de wedstrijdcyclus ben je nu?

Ruim na de race (maar voor de seizoensplanning!)

1 Waar en hoe kwam je op de vorige groene banaan en is het doel bereikt en hoe? Hoe verhoud zich dat tot het trainingsproces? Kun je zo ook tot een nieuwe uitdaging komen (meer/sneller/verder, totaal iets anders, andere omgeving etc)?

Om niet een 5e jaar op rij de hele zomervakantie voor mezelf en naasten in te richten op één zware, stoere triathlon, wilde ik dus een minder zware. Bovendien wilde ik wel weer eens finishen (dat was twee jaar niet gelukt…) Het trainen was daarmee ook minder zwaar beladen in de zin of ik genoeg deed om het te gaan halen. Hoewel ik dan weer wel hoopte sneller te worden. Dat viel de eerste races wat tegen. Dat sneller willen worden, zeker nu ik volgend seizoen in een nieuwe categorie val is goed bevallen en er lijkt ruimte voor te zijn.

2 Wat zijn concreet nu je drempelwaarden. Wat zeggen die data en drempelwaardes in Trainingpeaks ten op zichte van de race; hoe voelt het trainen, of hoe voelde de recente race ten op zichtte van eerdere trainingen en races en in vergelijkbare omstandigheden.

(Nog niet opnieuw getest) Zwemmen 1:51/100m; FTP 342W; CPT 307W. Zwemmen was on par, heerlijk. Fietsen door parcours te vroeg, te hoge waardes op klimmetjes. Daarna niet hoger dan 200W kunnen komen. Lopen ronde 2 en 4 in de richting van zone 2, wat de bedoeling was.

3 Heb je je al georiënteerd op een nieuwe parcours, nieuw materiaal of aanpassingen eraan, en je voeding?

Zou ik me kunnen kwalificeren voor het Ironman kampioenschap in Nice 2025? Zou ik weer met anderen samen naar een mooie uitdaging kunnen gaan? Of wordt het toch een poging tot deelname aan Norseman?

Finishing Open Lakes Belgium

En zo finish je dan, als je eerste jezelf overschat, dan kiest voor ‘strategisch wandelen’ en dan nog kan sprinten. Het is eigenlijk jezelf foppen, maar het helpt, weten dat je wil en kan finishen, dat tijdsdoelen niet relevant zijn, dat je door dipjes (loopronde 1 en 3) heen kan komen.

Eindtijd 12:16, plek 22/34 van heren 40+ (8/16 H50+)

Ook te koop in de Bananenwinkel

Misschien wil je meer lezen zoals dit:

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Contact

Direct contact kan natuurlijk ook. Via sms of door te bellen. Ik heb ook Signal, geen Whatsapp.

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!