Die bananen zijn natuurlijk een gimmick en een metafoor. Ze staan voor beweegredenen op korte en lange termijn. De gele bananen zijn zoiets als een verzorgingspost tijdens een loopevenement. De groene zijn een vooruitzicht op een stoere prestatie, een mooi nieuwe tijd, een vinkje op de bucketlist.
Tijdens mijn eigen leren over mezelf trainen in de afgelopen drie jaar, ben ik op zoek gegaan naar mijn groene en gele bananen. Ik denk dat er meer bananenzoekers zijn zoals ik. Hieronder typeer ik er een paar.

Senna heeft al vijf marathons op haar naam staan en zoekt een nieuwe uitdaging. Triathlon lijkt haar wel wat, alleen heeft ze geen idee hoe ze daar een trainingsschema voor opstelt. Voor het lopen deed ze dat op intuïtie. Hoe je dat combineert met fietsen en zwemmen is nog een vraag. Zeker omdat bij het zwemmen ook techniektrainingen nodig zijn.
Dieet: twee gele en twee groene bananen, om zowel slim en gevarieerd in beweging te blijven met een duidelijk doel voor ogen.

Winay is afgelopen jaar begonnen met fietsen, zonder schema, wel op Strava. Inmiddels heeft hij wat kroontjes achter zijn naam, vooral bij sprintjes op vals plat. Hij is op zoek naar een manier om meer uit zijn talent te halen. Misschien in wedstrijdjes of zelfs competities. Bij een vereniging gaan lijkt hem wat saai. Hij traint liever alleen.
Dieet: drie groene en één gele banaan, om op zoek te gaan naar mooie lange termijndoelen en zo de trainingen leuk te houden.

Bas is al jaren actief triatleet. Hij traint mee met verschillende clubjes en loopt bij een atletiekvereniging. De schema’s krijgt hij van anderen. Nu hij zoveel anderen ziet werken met apps en hij meer maatwerk in zijn trainingen wil, zoekt hij advies welke apps en programma’s daarvoor geschikt zijn. Zo kan hij in zijn drukke sociale leven nog preciezer, gerichter en efficiënter trainen om net wat beter te blijven worden.
Dieet: drie gele en één groene banaan om voor de korte termijn in beweging te blijven, met uitzicht op beter worden voor de lange termijn.

Hayat loopt sinds een paar maanden samen met vriendinnen eens per week een rondje hard. In vergelijking met de anderen in haar groepje gaat het haar soepel af. Ze loopt nu een rondje van vijf km in ongeveer een half uur. Ze staat op het punt om een sporthorloge te kopen en apps te gaan gebruiken voor de trainingen. Misschien wil ze wel een keer aan een groot loopevenement deelnemen.
Dieet: drie gele en twee groene banaan, zodat de trainingen uitdagend blijven, met daarnaast een grote uitdaging.

Andrew is een fervent fietser, al jaren. Hij zat al bij verschillende verenigingen en volgt op de voet hoe de professionals trainen (en presteren). Veel van de klassiekers en lokale rondes heeft hij als recreant meegedaan. Op Zwift doet hij eens per week een race mee. Het is tijd voor een nieuwe impuls. Misschien bij een serieuze ploeg gaan om in competitieverband te rijden, of anders gaan triatlonnen. Daarnaast zoekt hij ook iets meer structuur en balans in zijn trainingsprogramma.
Dieet: twee gele en twee groene bananen, zodat zowel het trainen als het presteren een impuls krijgen.

Zoey zwemt veel, is daardoor fit en is tijdens sluiting zwembaden lopen ook leuk gaan vinden. Ze traint het lopen net als het zwemmen op gevoel, maar denkt dat er meer in zit. Misschien wel een halve marathon of een triathlon, net als haar zwemmaatje.
Dieet: twee gele en drie groene bananen, waarmee ze voor de lange termijn nieuwe beweegredenen heeft en op korte termijn lekker stevige trainingen.

Louter toeval

Overeenkomsten met werkelijke personen in bovenstaande typeringen berust uiteraard op louter toeval. De types zijn vooral gebaseerd op behoeften die ik ooit zelf had. Toch kan ik niet uitsluiten dat er duursporters om me heen zijn geweest die mij en bovenstaande hebben beïnvloed ;).

 

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!