Uitleg #5: een seizoensplanning maken

Hieronder uitlegvideo #5 over het maken van een seizoensplanning in Trainingpeaks, op basis van je gele en groene bananen. Daaronder het script dat ik ongeveer volgde.

Uitlegvideo #5

Ha duursporter,

Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.
Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en duursportcoaching. Dat van die bananen leg ik uitgebreid uit op mijn website en in uitlegvideo #1

In deze video leg ik uit hoe ik mijn seizoen plan, in Trainingpeaks.

Voor de meeste duursporters is het seizoen in oktober (wanneer ik dit opneem) wel afgelopen. Tijd voor het volgende seizoen dus.
Uiteraard houd ik even rust, fiets ik een rondje, loop ik een stukkie en zelfs af en toe een raceje. Gewoon leuke dingen doen, het moet wel lekker blijven.
Tijdens dat lekkere ontspannen sporten komen dan de ideeeën voor het volgende seizoen en ga ik plannen. Eerst in gedachten, dan in Trainingpeaks. Hoe ik dat technisch aanpak laat ik zo zien.

Een seizoensplan is in Trainingpeaks een Annual Training Plan. Over hoe dat op te bouwen bestaan visies en theorieën en er zijn modellen voor, maar ik begin bij mezelf en waar ik nu zin in heb.

Want, juist in naseizoen zijn gele bananen het lekkerst. (Gele bananen zijn de kortetermijnbeweegredenen.) In de herfst wil ik gewoon naar buiten en wat doen. En dan komt dus de vraag op wat beweegt me, waar heb ik zin in, zonder dat er een groene banaan lonkt? (Groene bananen zijn de langetermijnbeweegredenen.)

Evenementjes, afwisseling, zwoegen tussen de bladeren en in de modder, maar ook racen op Zwift en een lang rondje door Zeeland. Daar heb ik dus nu zin in.
Typisch trainingen die ik goed kan doen in de winter en waardoor ik zelfs zin kan krijgen in saaie kracht en mobiliteitstrainingen.

Dat heeft te maken, met al de lange trainingen in de laatste fase van het seizoen die ik liever nog even uitstel, maar ook met dat ik in het seizoen heb gemerkt wat mijn zwaktes zijn. Ik ben niet krachtig en snel, daar wil ik, net als elke winter dus weer wat aan gaan doen. Het is mijn jaarlijkse cyclus.
Dat houd ik dus in gedachten bij de planning.

Voordat ik nu het jaar in ga delen, ook nog even voorzichtig vooruitkijken door terug te blikken. Wat zou ik misschien eventueel willen gaan doen als grote uitdaging in 2023? Wat is mijn nieuwe groene Banaan. Weer een extreme triathlon, mwa even niet. Ik kan nog wel even teren op Livigno. Een gewone hele? Misschien, maar ik wil niet de vakantie van kinderen erop af moeten stemmen. Alleen maar korte races? Ook niet. Misschien wel een granfondo, maar dat is alleen maar fietsen. Kortom ik weet het echt nog niet. Wel zal de piek of voor of juist na de zomervakantie liggen.
Bovendien wil ik wel graag sneller en sterker worden. Voor korte races, maar ook gewoon niet zo sloom zijn.

Met dat allemaal in gedachten kan ik gaan plannen. Je kunt het jaar in verschillende fasen indelen. Ik gebruik 5 fasen die redelijk voor zich spreken:
0 Voorbereiding & testen
1 Basisperiode
2 Opbouwperiode
3 Specifieke periode
4 Piekperiode

Omdat ik mijn groene banaan nog niet ken, kan fase drie nog niet ingevuld worden, maar de rest eigenlijk wel. Daarvoor heb ik ook al standaardprogramma’s van 12 weken.

Dan nu, hoe ik dat doe in Trainingpeaks

ATP instellen (manual)
Piek (ik kies er gewoon twee)
Terugplannen met 3 en 2 (voor tweede piek een pauze a la 0, daarna specifiek)
0 en 1

Voor atleten die ik coach maak ik dit op basis van een Bananengesprek. Ik help je graag dat ook te doen. Vraag een Bananengesprek aan, want duursport moet wel lekker blijven.

Misschien ook interessant

Samen naar de race 2024

Veel van de plannen en groenen bananen zijn inmiddels wel bekend of worden dat binnenkort, al is het maar omdat sommige evenementen snel uitverkocht zijn. En hoewel duursport een individuele

Lees verder »

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!