Davvero sulla strada per

Al een tijdje heb ik een taal-app op mijn smartphone om Italiaans te oefenen. Gewoon omdat het kan en ik ooit wel vloeiend uit wil leggen dat ik naar een extreme triatlon op weg ben. Want sto davvero andando. Nog een wedstrijd, een vakantie en zorgen dat ik fit blijf en niet geblesseerd raak en dan is het zover: de ICONXTRI in Livigno.
Omdat ik de Embrunman niet uitliep, ga ik gewoon nog een zwaardere triathlon doen. Ik ben er weer echt zenuwachtig voor.
En dus zoek ik allerlei nieuwe trucjes en ideeën om nog beter dan voor Embrun aan de start te staan. En toen was ik al fit, zo vertelden zowel de cijfers als mijn gevoel. Het was alleen niet genoeg….

Neus
De zenuwen begonnen extra te gieren, toen ik me realiseerde dat ik (ruim) boven de 2000m. ga komen tijdens fietsen en lopen en daar heb je al serieus last van de hoogte. En ik ben er maar drie dagen van te voren…. Geen hoogtestage ook. Dus zocht ik op wat ik als alternatief zou kunnen doen, denkend aan de zuurstoftenten van weleer.

Hoogteprofiel ICON
Hoogteprofiel van de ICONXTRI

Het was veel simpeler: adem door je neus, ook tijdens (rustige) inspanningen en houd je adem af en toe in. Zo kun je (een aantal effecten van) hoogstestages ook bereiken. Eenvoud ten top: met systematisch adem inhouden (na een uitademing) en door je neus ademen, train je tolerantie voor hoger gehalte aan CO2 en een tekort aan O2. Met als bonus extra NO dat ook weer helpt bij inspanning (en nog veel meer). Makkelijker: zuinig met zuurstof zijn leidt tot efficiënter ermee omgaan en dat is wat je wil op hoogte. Allemaal geleerd uit het boekje The Oxygen Advantage. Een aanrader (behalve het deel dat hij gaat beginnen over FLOW, neuropsychologie en op basis daarvan pleit voor meditatie in combinatie met ademhalingsoefeningen, maar daar kom ik nog wel een keer op terug).
Ik slaap nu met plakband op mijn mond, ik adem bij warming up en cooling down door mijn neus en houd dus af en toe mijn adem in. Ik krijg er spierpijn van in mijn middenrif, weer wat nieuws.
Binnenkort in de Bananenwinkel, zodra ik er meer ervaring mee heb.

Raceplan
Inmiddels weet ik goed dat je inhouden, vooral tijdens het fietsen, goede tijden kan opleveren. Toch blijft het lastig en is een tochtje met 5000 hoogtemeters weer net even wat anders. Dus ik nam een abonnement op BestBikesplit. Daar kan ik, gegeven het parcours en mijn gegevens, de optimale vermogens voor elk deel van het parcours

Nu nog 31 dagen…..

Misschien wil je meer lezen zoals dit:

Triathleten klaar voor massastart

De eerste groene banaan is op (en was heerlijk)

De gesprekken over Open Lakes Champagne gingen over de warmte (zaterdag 27 graden, zondag tikten we de 30 aan). En het was fantastisch. Zwaar, maar fantastisch. Voor iedereen die nog een leuke, gezellige, goed georganiseerde triathlon zoekt, kies Open Lakes. In het weekend van 15-18 september hebben ze er nog één in Walcourt (BE) bij het Lac de l’Eau d’Heure, alle afstanden. Zonder de pretentie te hebben om influencer te zijn, een korte review op de criteria die ik zelf tijdens het racen heb bepaald en nu associatief achter elkaar zet. In aantal bananen uiteraard, het maximum is 5.

Lees verder »

5 jaar op schema

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk viel mijn laatste prestatie me wat tegen. Tijdens de Brouwersdam90 zwom ik langzamer dan ik dacht dat ik kon, was mijn

Lees verder »

Contact

Direct contact kan natuurlijk ook. Via sms of door te bellen. Ik heb ook Signal, geen Whatsapp.

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!