Misschien ben ik wel sneller geworden

Keer op keer denk ik: “ik voel me fitter dan ooit, maar ben ik wel fit genoeg?”
Voor elke groene banaan (Almere, Embrun) probeer in mijn data te zien wat daarop de antwoorden zijn. Nooit hebben die heel precieze voorspellende waarde. Wel stellen ze me meestal gerust. Net als duurtrainingen zijn data-analyses voor mij dus een soort therapie. Toch ben ik nu niet alleen zenuwachtig voor de ICONXTRI zelf, maar ook of de data en mijn analyses me gerust gaan stellen. Meta-zenuwachtig dus. Maar ja, daarom doe ik dat soort evenementen. Niet zeker weten of ik ze kan en daarom blijven trainen in die onzekerheid. Wat zegt dat over mij?

Anyway, vooruit met de geit.
Ik neem deze keer geen gemiddelden, CTL, of ingewikkelde scores, maar absolute getallen over mijn trainingsarbeid tot een week voor de twee triathlons vanaf aswoensdag. Dat is een periode van 26 weken (Toevallig, dat vastenavend ’21 even lang voor mijn groene banaan lag als dit jaar?)

De verdeling van mijn activiteiten is iets verschoven naar lopen ten koste van fietsen. In 2021 zat ik ook meer op de mountainbike en deed ik meer krachttraining in die periode (dat kleine snippertje paars in linker taart). Dat klopt, want de krachttraining heb ik beperkt tot de winter dit jaar.

Taartdiagrammen van verdeling van trainingen over zwemmen, fietsen, lopen
Verdeling van trainingen over zwemmen, fietsen, lopen en rest

Dan nu de echte getallen

OnderdeelDuur ’21Duur ’22
Zwemmen12:5713.30
Fietsen138:58114:23
Lopen67:3464:07
Tijd in uren besteed aan zwemmen, fietsen en lopen in ’21 en ’22

Oei, dit jaar dus een stuk minder uren (en ook afstand) getraind. Dat is wel schrikken, want mijn gevoel zegt wel dat ik beter getraind heb. Maar ja, ik had wel een verbouwing. Ik hoop nu vooral dat ik efficiënter bezig ben geweest.

Performance management chart uit Trainingpeaks
Performance management chart uit Trainingpeaks van ’21 en ’22

Iets nader bekeken zie je ook dat ik over de hele periode in 2021 wat constanter zwaardere trainingen heb gehad (het gearceerde gebied van de onderste grafiek is hoger). En ook dat ik hogere roze pieken heb, dus een zwaardere belasting ervoer. Dat is vooral te verklaren doordat ik in ’21 in de Zoomweek vooral ook zelf gesport heb, en nu niet. Dit jaar ben ik ook niet op solo-trainingskamp geweest. Daartegenover staat dat ik meer wedstrijden heb gedaan: Brouwersdam (90), Oud-Gastel (1/3), Nieuwkoop (1/2), Weert (1/8) en Maastricht (1/2). Misschien ben ik wel sneller geworden.

Dan dus een voorzichtige vergelijking van fitheidsgetallen. Is te zien dat wat ik voel ook klopt in de data? Ik neem drempelwaardes op negen dagen voor de race en vergelijk ook twee parcoursen die ik deed: Ironman Maastricht en de Ventop in Zwift

20212022
Critical power fietsen
20 min315W353W
60 min282W336W
90 min268W331W
Critical power lopen
20 min304W284W (Stryd 299)
60 min271W277W (Stryd 281)
90 min267W258W (Stryd 280)
Kritische vermogenswaarden fietsen en lopen

Ik trap dus harder op de fiets en het lopen hangt nogal af van de duur en dus waarschijnlijk het parcours. Stryd, mijn vermogensmeter voor lopen, ziet dat trouwens anders (de vierde kolom) en scoort het hoger (ook in 2021 trouwens). Voor de vergelijking is Trainingpeaks handiger, maar de cijfers van Stryd kloppen beter met mijn gevoel: dat ik lekkerder loop, zeker na een uurtje.

De parcoursen dan.
In Maastricht fietste ik vorig jaar sneller, maar het parcours dit jaar was voor een deel veranderd. Mijn vermogen was hoger en ook heb ik meer hoogtemeters gemaakt (452m tegenover 346m in 2021), het verschil: vorig jaar 3 minuten sneller.
Hmmm, zou dat door de tijdritfiets komen die ik toen gebruikte, of liep mijn rem dit jaar inderdaad aan? Dat zou de hoge wattages wel verklaren.
Het loopparcours was helemaal anders dus dat gaan we niet vergelijken, behalve dan dat ik dit jaar mijn snelste mijl en km in Maastricht, tijdens een halve triathlon liep!

Dan de Ven-top (een virtuele versie van de beklimming van de Ventoux in Zwift)
Dit jaar fietste ik die in 1:40 en feliciteerden Zwift en Strava mij meteen met een persoonlijk record op dat parcours! Hoera, hogere waardes en snellere tijden zo’n twee weken voor de grote uitdaging van dit jaar dat stemt gerust, ondanks dat ik minder getraind heb.

Tot slot nog drie kleine lichtpuntjes. Ik weeg een week van te voren dit jaar 0,8 kg lichter dan vorig jaar. Dat verschil is zo klein dat het meer een verschil van mijn ochtendontlasting is dan iets anders. Toch komt daar bij dat ook mijn vetpercentage 1,5% lager ligt (ik heb langer minder alcohol gedronken, denk ik), dus ik sjouw in ieder geval minder vet mee de Stelvio op. Ook mijn hartslag is de laatste weken lager dan vorig jaar (rond de 50 BPM tegenover rond de 60 BPM) , maar dat kan veel meer oorzaken hebben dan alleen betere training.

Ben ik nu minder nerveus? Tuurlijk niet. Voel ik me nu mentaal beter? Iets. Ondertussen loop ik snel nog even het Zoom(wo)manparcours ter compensatie.

Stukje Zoom(wo)manparcours ter compensatie

Ook te koop in de Bananenwinkel

Misschien wil je meer lezen zoals dit:

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Contact

Direct contact kan natuurlijk ook. Via sms of door te bellen. Ik heb ook Signal, geen Whatsapp.

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!