Van Schaik op de fiets in Aarschot

Mijn Strava staat inmiddels op publiek, daar kun je dus volgen hoe ik tegenwoordig aan het trainen ben. Uitlachen mag, want ik vind het eigenlijk ook allemaal een beetje belachelijk, zoveel trainen. Voor een triathlon. In Almere. De lange afstand. Ik heb het ook allemaal niet echt zelf bedacht.


Broerlief Melle en vriend Gijs nodigden me zomer 2017 uit om mee te doen met een hele triathlon. Dat hield ik eerst even af, maar uiteindelijk hebben we zomer 2018 een halve gedaan in Oostenrijk. Dat was fantastisch! En niet alleen omdat ik eindelijk een keer voor mijn broer finishte. Het ging gewoon lekker en smaakte naar meer. Een nog stoerdere zouden we zomer 2019 gaan doen. De vraag was alleen nog: welke?

Zij hebben in plaats daarvan inmiddels de Eiger trail gedaan, ook vet, maar ik ga dus dit jaar werkelijk wel een hele triathlon doen, helaas niet in de bergen, maar om praktische redenen één in de polder.

Inmiddels heb ik me verdiept in de laatste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot duursport. Het schijnt dat 80% van de trainingen laag van intensiteit moet zijn en maar 20% hoog. Dus kocht ik een trainingschema dat die 80/20 methode volgde en raakte ik geobsedeerd door mijn eigen trainingsdata. Vandaar een korte samenvatting van mijn progressie in cijfers vanaf 7 april, na de marathon van Rome, waarop ik definitief besloot een hele triathlon te doen.

Grafische weergave van mijn trainingen en data

De diagram heb ik ook nog niet helemaal doorgrond, maar de rode stippen zijn de trainingen. De blauwgrijze lijn met het gearceerde gebied eronder is de berekende fitness (uitgedrukt in continusous training load, CTL). Als ik even wat minder train zie je er een dipje in de verder stijgende lijn zit (je kunt ook mijn vakantie mooi terugzien). De roze en gele lijnen zijn ongeveer gespiegeld. Roze is mijn vermoeidheid na een training; De gele is de ‘vorm’: fitness minus vermoeidheid (ongeveer). Doel is om op 14 september tussen 80 en 90 CTL te zitten, met een positieve vorm.
Sinds april ben ik van drie trainingen per week naar soms wel drie trainingen per dag gegaan. Van drie uur per week naar de laatste week meer dan 20 uur.
Tot nu toe heb ik twee 1/3 triatlons gedaan, een duatlon en deed ik 15 augustus de kwart van Embrun.

Het blijkt maar weer dat het lijf toch weer meer kan dan gedacht en dat duursporten een goede therapie is, die verder gaat dan ‘een gezonde geest in gezond lijf.’ Langer dan een uur of 2 1/2 trainen kan niet zonder dat je ook fit van geest bent. Het trainen om door de (mentale) dipjes in een lange training (en wedstrijd) te komen vergt weer wel een fit lichaam. Kortom de pittige fase in mijn leven heb ik aangevallen met pittige duurtrainingen en ik denk dat het me goed heeft gedaan.
Nu is natuurlijk de vraag: wat na Almere? Goede vraag…..

MAAK EEN AFSPRAAK

Dan gaan we in gesprek. Dat kan via een bericht, telefoon of meteen in mijn agenda.

Misschien vind je onderstaande ook interessant

Misschien maar blij met DNF

Tijdens de marathon van Rotterdam, liep ik de eerste 18 km in 1:27:25 minuten. Op 15 augustus in Embrun deed ik daar bijna een uur langer over (2:22:28) en was het helemaal op. De marathon was een revanche op de ‘Did Not Finish’ in Embrun.

Lees verder »

Zoomman/woman ’22?

Onder de deelnemers is er al geëvalueerd. Nu wil ik graag de interesse van iedereen die nog niet heeft meegedaan. De grootte van de potentiële doelgroep bepaalt namelijk hoe groot we de Zoomman/woman kunnen opzetten. Vandaar onderstaande vragenlijst. Laat ik voorzichtig meteen vooraf de scenario’s benoemen waar ik rekening mee houd. Tot 50 mogelijke deelnemers gaan we het ze

Lees verder »
Zwemmmen Brouwersdam

Lange lijst 2022

Het regent. Mijn seizoen is zo goed als voorbij (alleen nog een marathon !). Tijd voor plannen verzamelen. Oftewel een lange lijst aan mogelijkheden voor

Lees verder »

Maar nu echt, en route pour Embrun

Als ik dit schrijf is het nog 3 dagen tot de start (om 5:52!).
De race gaat door, ik heb geen ongelukken gehad en de reis er naartoe verloopt voorspoedig. Allemaal gunstige voortekenen dus en daarmee is het tijd voor prognoses en verwachtingen. Ik heb het al vaker gedaan en altijd mis gehad, maar toch, het is een leuke hobby. En het is ook wel praktisch voor de planning van eten en drinken tijdens de race en de logistiek na de race. Inmiddels heb ik in Maastricht geleerd dat mezelf inhouden helpt goede tijden te lopen. Kortom, laat ik eens een poging wagen.

Lees verder »