Op 16 december, dan moet mijn nieuwe jaarprogramma al af zijn. Dat is zo’n drie maanden eerder dan ik normaal een keuze maak voor het nieuwe kalenderjaar. Zo erg is dat niet natuurlijk. Luxeproblemen enzo. Sterker nog, het geeft me weer een prikkel en als gevolg daarvan weer beweegredenen (bananen).

De reden achter een vervroegde keuze zijn alle startbewijzen voor 2021 die ik vorig jaar verzameld heb van wedstrijden die niet doorgingen. Eén daarvan, de Ironman West-Friesland, biedt me de optie om te kiezen uit een halve (70.3) in West Friesland of een halve in Maastricht. Die laatste wedstrijd was er in 2020 niet, dus dat is interessant. (Slim ook wel van Ironman om zo een nieuwe 70.3 wedstrijd aan deelnemers te helpen en en passent meer startplekken te creëren voor die in West-Friesland.) Ik heb nog geen keuze gemaakt. Ik vind heuvels wel leuker dan polder en op het eerste gezicht lijkt de datum ook iets beter uit te komen, maar er speelt meer.

Zo ben in mijn jaarlijkse onderhoudsperiode toch stiekem naar een piekje aan het toewerken. Dat kwam doordat Zwift mij nadrukkelijk uitnodigde voor de Zwift Academy Tri 2020 (ZAT).

Vermogensgrafiek van een ZAT-workout

In de game en buiten de game (Twitter) kwam ik dat voortdurend tegen. Dus ja, ik kon niet anders dan meedoen. Dat hield in dat ik 10 trainingen (vijf fietsen en vijf lopen) en twee wedstrijdjes (één loop, één fiets) doe om ‘af te studeren’. Lukt me dat, dan ding ik mee naar een plek in het professionele triathlonteam. (Zie ook de vorige blog en de volgende). Mijn racejes staan gepland op 18 en 19 december. Daarna volgt de selectie. Het zal mij benieuwen. Het zou dus kunnen dat het trainingsprogramma begin 2021 drastisch gaat veranderen. Voorlopig geniet ik erg van de andere manier waarop de ZAT-trainingen zijn opgebouwd. In plaats van lang en langzaam, zijn die iets meer gericht op trainen rond het omslagpunt. In jargon: in plaats van gepolariseerd sweetspot trainen. Dat is ook wel eens lekker, want dat gaat harder en je voelt je sterker. Mijn omslagpunt is ook al weer een paar keer omhoog bijgesteld. Binnenkort zet ik het programma ook voor anderen in Trainingpeaks en deel ik het via deze site.

Trainingspeaks heeft natuurlijk niet voor niets piek in de naam. Na het eerste piekje van de Zwift academy, is er dus weer even rust. Dat valt dan mooi rond de feestdagen. Daarna gaan we weer opbouwen naar een ander piekje. Altijd lastig in het begin van het jaar. Zeker als er weinig wedstrijden zijn. Dus organiseer ik die zelf maar.
Toch zoek ik er nog wat meer. Ik zit te denken aan een SOLO halve of hele marathon, of een SOLO duathlon. Elke maand iets en dan afsluiten met een SOLO triathlon. Ofzo. Wel apart om het seizoen een keer te starten met een hele.

Samenvattend staan mijn trainingen eerst in het teken van pieken tijdens kerst om te slagen voor de Zwift academy. Daarna zien we verder. In mijn eigen bananenjargon: de eerste (licht)groene bananen krijg ik op 18 en 19 december en daar werk ik naar toe met lekker gele bananen van de academie.

MAAK EEN AFSPRAAK

Dan gaan we in gesprek. Dat kan via een bericht, telefoon of meteen in mijn agenda.

Misschien vind je onderstaande ook interessant

Misschien maar blij met DNF

Tijdens de marathon van Rotterdam, liep ik de eerste 18 km in 1:27:25 minuten. Op 15 augustus in Embrun deed ik daar bijna een uur langer over (2:22:28) en was het helemaal op. De marathon was een revanche op de ‘Did Not Finish’ in Embrun.

Lees verder »
Zwemmmen Brouwersdam

Lange lijst 2022

Het regent. Mijn seizoen is zo goed als voorbij (alleen nog een marathon !). Tijd voor plannen verzamelen. Oftewel een lange lijst aan mogelijkheden voor

Lees verder »

Maar nu echt, en route pour Embrun

Als ik dit schrijf is het nog 3 dagen tot de start (om 5:52!).
De race gaat door, ik heb geen ongelukken gehad en de reis er naartoe verloopt voorspoedig. Allemaal gunstige voortekenen dus en daarmee is het tijd voor prognoses en verwachtingen. Ik heb het al vaker gedaan en altijd mis gehad, maar toch, het is een leuke hobby. En het is ook wel praktisch voor de planning van eten en drinken tijdens de race en de logistiek na de race. Inmiddels heb ik in Maastricht geleerd dat mezelf inhouden helpt goede tijden te lopen. Kortom, laat ik eens een poging wagen.

Lees verder »

Op een rijtje

Panta rhei, uiteraard, alles verandert en voortdurend. Toch heb ik een lijstje met races waar ik aan mee denk te gaan doen. Twee zijn het vervolg van mijn plannen van van vorig jaar, die niet doorgingen en waarvoor ik gewoon nog steeds ingeschreven sta (Ironman en Embrunman). De andere zijn de opties die nu open staan. De twee bovenaan de lijst zijn onzekerder dan de andere. Ter inspiratie en als idee voor anderen.

Lees verder »

Gemotiveerd blijven (tijdens een pandemie).

In eerste instantie zou dit een blog worden over hoe ik mezelf coach, maar die heb ik al geschreven (zie hier en hier). Daarna overwoog ik een post over beweegredenen en motiveren, maar dat staat ook al her en der in flarden op mijn site (ik maak daar ooit wel een samenhangend verhaal van). Kortom, een blog zonder echt doel, zonder richting, gewoon een log van mijn voorjaar. Op het web. Een weblog dus.

Lees verder »
Finish Aarschot

Op weg van …

Al drie jaar verzamel ik keurig mijn tijden op triatlons in een mooi, maar rommelig spreadsheet. Dat gebruik ik dan om schattingen te doen voor de triathlons die gaan komen. Meestal klopt daar niets van, want resultaten uit het verleden enzovoorts….. Nu zet ik ze dan ook maar hieronder even voor bij elkaar op een rijtje.

Lees verder »