Op weg naar nieuwe piekjes

Op 16 december, dan moet mijn nieuwe jaarprogramma al af zijn. Dat is zo’n drie maanden eerder dan ik normaal een keuze maak voor het nieuwe kalenderjaar. Zo erg is dat niet natuurlijk. Luxeproblemen enzo. Sterker nog, het geeft me weer een prikkel en als gevolg daarvan weer beweegredenen (bananen).

De reden achter een vervroegde keuze zijn alle startbewijzen voor 2021 die ik vorig jaar verzameld heb van wedstrijden die niet doorgingen. Eén daarvan, de Ironman West-Friesland, biedt me de optie om te kiezen uit een halve (70.3) in West Friesland of een halve in Maastricht. Die laatste wedstrijd was er in 2020 niet, dus dat is interessant. (Slim ook wel van Ironman om zo een nieuwe 70.3 wedstrijd aan deelnemers te helpen en en passent meer startplekken te creëren voor die in West-Friesland.) Ik heb nog geen keuze gemaakt. Ik vind heuvels wel leuker dan polder en op het eerste gezicht lijkt de datum ook iets beter uit te komen, maar er speelt meer.

Zo ben in mijn jaarlijkse onderhoudsperiode toch stiekem naar een piekje aan het toewerken. Dat kwam doordat Zwift mij nadrukkelijk uitnodigde voor de Zwift Academy Tri 2020 (ZAT).

Vermogensgrafiek van een ZAT-workout

In de game en buiten de game (Twitter) kwam ik dat voortdurend tegen. Dus ja, ik kon niet anders dan meedoen. Dat hield in dat ik 10 trainingen (vijf fietsen en vijf lopen) en twee wedstrijdjes (één loop, één fiets) doe om ‘af te studeren’. Lukt me dat, dan ding ik mee naar een plek in het professionele triathlonteam. (Zie ook de vorige blog en de volgende). Mijn racejes staan gepland op 18 en 19 december. Daarna volgt de selectie. Het zal mij benieuwen. Het zou dus kunnen dat het trainingsprogramma begin 2021 drastisch gaat veranderen. Voorlopig geniet ik erg van de andere manier waarop de ZAT-trainingen zijn opgebouwd. In plaats van lang en langzaam, zijn die iets meer gericht op trainen rond het omslagpunt. In jargon: in plaats van gepolariseerd sweetspot trainen. Dat is ook wel eens lekker, want dat gaat harder en je voelt je sterker. Mijn omslagpunt is ook al weer een paar keer omhoog bijgesteld. Binnenkort zet ik het programma ook voor anderen in Trainingpeaks en deel ik het via deze site.

Trainingspeaks heeft natuurlijk niet voor niets piek in de naam. Na het eerste piekje van de Zwift academy, is er dus weer even rust. Dat valt dan mooi rond de feestdagen. Daarna gaan we weer opbouwen naar een ander piekje. Altijd lastig in het begin van het jaar. Zeker als er weinig wedstrijden zijn. Dus organiseer ik die zelf maar.
Toch zoek ik er nog wat meer. Ik zit te denken aan een SOLO halve of hele marathon, of een SOLO duathlon. Elke maand iets en dan afsluiten met een SOLO triathlon. Ofzo. Wel apart om het seizoen een keer te starten met een hele.

Samenvattend staan mijn trainingen eerst in het teken van pieken tijdens kerst om te slagen voor de Zwift academy. Daarna zien we verder. In mijn eigen bananenjargon: de eerste (licht)groene bananen krijg ik op 18 en 19 december en daar werk ik naar toe met lekker gele bananen van de academie.

Ook te koop in de Bananenwinkel

Misschien wil je meer lezen zoals dit:

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Contact

Direct contact kan natuurlijk ook. Via sms of door te bellen. Ik heb ook Signal, geen Whatsapp.

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!