5 jaar op schema

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk viel mijn laatste prestatie me wat tegen. Tijdens de Brouwersdam90 zwom ik langzamer dan ik dacht dat ik kon, was mijn gemiddeld vermogen lager dan gepland, maar was het lopen okee. Ik kon het dus niet laten om weer eens in mijn data te duiken. Waarom schatte ik mijzelf verkeerd in? Waar was de progressie, als die er was?
Ik begon de analyse met met mijn groene bananen voor dit jaar en ging vervolgens terug door mijn training- en wedstrijdhistorie. Ik kwam zo uit op vijf jaar geleden, 30 mei 2018, waar van een loopje mijn eerste data in Trainingpeaks staan. Een voorbeeld van een persoonlijke wedstrijdanalyse.

Net na mijn vorige grote uitdaging van seizoen 2022 (de ICONXTRI) schreef ik al dat ik het komende seizoen sneller en krachtiger wil zijn. Bij het maken van mijn seizoensplanning (Annual Training Plan) definieerde ik daarbij dat ik weer eens een hele triatlon wil uitlopen, als het kan in een persoonlijk record. Logisch dus dat ik hoopte meteen bij mijn eerste triathlon sneller te zijn. Dat was ik niet.

Vooraf had ik een raceplan voor de Brouwersdam90 gemaakt.

  1. Stevig doorzwemmen en me in de wasmachine gooien bij de start daarna kijken hoe ik uit het water kwam (en wel/niet meedeed in de wedstrijd;
  2. Volle bak op de fiets door als ik in de wedstrijd zat, of tegen de wind in knallen en herstellen met de wind mee;
  3. Kijken hoever ik kom tijdens het lopen, maar proberen op omslagvermogen te lopen.

Plannen zijn er om vanaf te wijken….

Het zwemmen ging, naar gevoel, nog goed en dat bleek ook in de data: ik zwom boven mijn omslagsnelheid (zie tabel 1). Ik lag echter verre van in de wedstrijd. Dat was meteen een tegenvaller en tot overmaat van ramp vergat ik in de wissel eerst even mijn nummerband en bleef daarna mijn trapper met schoen eraan aan de grond hangen en schoot de kramp bij de eerste trap kramp in mijn kuit. Vooraf wilde ik dus knallen tegen de wind in, herstellen met wind mee. Dat laatste is gelukt zullen we maar zeggen. Ben wel ruim onder zone 2 gebleven, dat is de zone waarin je vanaf een kwart triathlon het uitgangspunt is. Lopen verliep als gepland. Keurig in zone 2, met lekker doortrekken op de korte hellinkjes. De looptijd dicht bij wat ik normaal kan.

OmslagpuntZone 2werkelijk
Zwemmen1:522:00 – 1:521:48
Fietsen342W239-284W207W
Lopen307W275W257W

Kortom, eigenlijk heb ik het best goed gedaan. Minder snel dan vorig jaar, maar ja de wind. Met ook nog trage wissels. Misschien word ik gemakzuchtig? Of kan ik het nog niet helemaal hebben dat er steeds meer anderen sneller worden (ik was nu 54/92 in mijn categorie, vorig jaar 41/87)? ‘Je wordt ouder papa.’ Hoe dan ook was het weel ineens een impuls om er weer tegenaan te gaan voor de volgende triathlon (Trihard Almere). Een kwart, dat is 5 jaar geleden dat ik die op zeeniveau deed (2:27:05).

Okee, tegenvallend uitslag, niet ver onder mijn niveau gepresteerd, wel een nieuwe trainingsimpuls. Maar toch nog even, was het wel terecht te denken dat ik bij de eerste triathlon van het seizoen sneller zou zijn? Eerste aanleiding daarvoor kwam door mijn persoonlijk record op de halve marathon van Ostia: 1:33:30 (was 1:34:03). Daarnaast zag ik dat mijn eerder genoemde omslagwaarden nu al hoger lagen dan vorig jaar (zie tabel 2).

2022 (of eerder)2023
tempo 10km4:22 4:21
tempo 1/2 marathon4:26 (2020)4:25
20 min vermogen lopen302W299W
60 min vermogen lopen252W256W
20 min vermogen fietsen298W375W
60 min vermogen fietsen261W342W

Nu doe ik wel vaker dit soort analyses aan het begin van het seizoen. Deze keer vergeleek daarom niet zozeer de absolute waarden per onderdeel, want die zijn niet over al de jaren constant (van alleen hartslagwaarden, naar hartslag- en tempowaarden, naar tempo- en vermogenswaarden), maar keek ik naar de uren dat ik in deze fase van het seizoen trainde door de jaren heen. Zo kon ik data tussen januari en mei terug vinden tot vier jaar geleden. Ik blijk namelijk sinds november 2018 data in Trainingpeaks te hebben en mijn eerste trainingsplan van 8020 startte op 30 mei. 5 jaar aan data en schema’s!

Je kunt in onderstaande grafieken van elk jaar goed zien dat ik in 2019 nog geen plan had (geen grijze balken met geplande trainingen) en gemiddeld het minste aantal uren per week trainde (2:02). Dat seizoen liep ik mijn eerste hele triathlon in Almere uit. De jaren daarna varieert het gemiddeld aantal uren per week tussen zeven en bijna acht uur, maar dit jaar blijf ik steken op 5:34 gemiddeld per week. Misschien is ‘gemakzuchtig’ dan wel de juiste analyse. Of iets positiever, beheerst. Logisch wel, want in ’20 en ’21 trainde ik voor de Embrunman en in ’22 voor de ICONXTRI. Die uitdagingen waren aanzienlijk zwaarder dan mijn huidige groene banaan, een hele triathlon gewoon weer eens (wat sneller) uitlopen.

Een andere parameter waar ik naar zou kunnen kijken is de contineous training load (CTL). Ik schreef er al eerder over. Eigenlijk kun je die niet echt per jaar vergelijken, want elk jaar trainen telt ook op. Maar goed, aangezien het een soort gewogen gemiddelde is van duur en intensiteit van de trainingen over zes weken, is er wel aan te zien hoe mijn opbouw tijdens de start van de seizoenen is.

Animatie van CTL waarde van 2019 - 2023

In de grafiek zie je van ’19 tot ’21 mijn CTL stijgen, maar de absolute stijging is nu niet echt relevant. Het gaat om de toename van januari tot mei. Met andere woorden, hoe steil de lijn is tussen de punten in januari naar mei. Die lijn is in 2019, 2020 en 2021 steiler dan de jaren erna. In 2022 was die zelfs negatief, mogelijk komt dat omdat carnaval laat viel en ik stond op het punt om mijn verbouwing te beginnen. Dit jaar loopt de lijn tenminste weer omhoog. Rustiger dan in 20 en 21, maar zoals gezegd het doel is ook anders.
Daar komt natuurlijk bij, dat ik steeds minder onzeker ben over wat ik wel en niet kan. Ik wist echt niet of ik de Embrunman en ICONXTRI zou halen (en terecht, want ik finishte niet). Ik weet wel dat ik de triathlons dit jaar ga uitlopen, de vraag is of dat lukt met een hoger tempo. Bovendien heb ik na al die jaren de basisconditie echt wel op orde en train ik door het jaar heen meer uren dan ik in ’19 en 20 al deed. Om dat aantal uren dan te verhogen is moeilijker. Misschien is het beste woord voor mijn huidige manier van trainen wel: ontspannen. Duursport moet wel leuk en lekker blijven natuurlijk.


Ook zo’n analyse van jouw data en of wedstrijd?

Ook te koop in de Bananenwinkel

Misschien wil je meer lezen zoals dit:

De vasten gaat beginnen

Veel wedstrijden zijn hun inschrijvingen begonnen en veel atleten, die ik begeleid bijvoorbeeld, zijn druk doende hun jaarschema te bouwen. Dus met de vastenperiode, begint ook definitief het duursportseizoen. We

Lees verder »

Een lange reis voorbereiden

Zoals ik in de meest recente uitlegvideo al heb aangekondigd, is mijn grote groene banaan voor 2024 Ironman Cascais (hopelijk gaan we daar weer met een groepje naartoe). En daar wil ik me dan kwalificeren voor het WK van Ironman in Nice 2025. Martijn Lange Termijn. Ik ben me dus aan het voorbereiden op een lange reis. En toen werd ik ziek in de eerste week van 2024. Wel aan het zweten, maar niet van de inspanning. Mijn voorbereiding begon dus op de bank.

Lees verder »

Contact

Direct contact kan natuurlijk ook. Via sms of door te bellen. Ik heb ook Signal, geen Whatsapp.

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!