Zoom(wo)man 2023

Strava houdt 2020 alweer voor gezien. Mijn Stravajaaroverzicht is klaar namelijk. Een beetje vroeg naar mijn idee, want ik heb nog een dag. Al eerder was ik kritisch op dat overzicht, omdat het niet het inzicht geeft waar ik echt wat aan heb. Maar daar is het natuurlijk ook niet voor bedoeld. In het algemeen is het ook niet heel zinvol om platforms met verschillende doelen met elkaar te vergelijken. Net zoals virtueel sporten met IRL sporten op elkaar lijken, maar gewoon anders zijn. Tijd voor een overzichtje hoe ik elk platform gebruik dacht ik dus. Met als uitsmijter de aankondiging van de Zoomman SOLO.

Elders op deze website staat al een overzichtje met apps en aparaten die ik gebruik, waarvan bovenstaande ook onderdeel uitmaken. In deze post richt ik me op het virtueel sporten, dus op Strava, Zwift, Ironman Virtual club en Raceid.

Kijk, ik zal niet zo snel een Strava-premium account aanschaffen, omdat ik niet echt het idee heb dat het mij het inzicht gaat bieden dat ik zoek en nu al via Trainingpeaks krijg. Strava is een sociaal platform het gaat vooral om delen met en zien van elkaar. Het onderling vergelijken gaat over kwantitatieve gegevens: hoeveel trainingen, lengte van trainingen, afstand, snelheid. Dat is vaak zo met data, maar in bijvoorbeeld mijn jaaroverzicht zie ik niet of ik sneller of met een lagere hartslag een vergelijkbare route heb gedaan in 2020 t.o.v. 2019. Of dat ik in 2020 dichter bij het niveau van andere sporter ben gekomen. Dat lijkt me pas echt leuk.


Wel heb ik afgelopen jaar een paar virtuele wedstrijden gedaan, waarbij Strava het platform was waarlangs de uitslag werd bepaald. Dat was niet ideaal, maar het ging. Meestal werden Strava-activiteiten via een club of hashtag verzameld en vervolgens tot uitslag verwerkt. Iemand zat dus dagen data in spreadsheets te kloppen en een paar dagen na de wedstrijd volgde dan de definitieve uitslag. Niet ideaal, to say the least.

Dan Zwift. Ik herhaal het maar weer eens: ik heb daar dolle pret. Nu ook met hardlopen. Mijn laatst duursportinvestering is een footpod van Stryd om te kunnen lopen op (of is het in?) Zwift.

Ik deed dat op de loopband in mijn sportschooltje. Toen die dicht ging heb ik het zelfs gewoon buiten gedaan, Zwift op de smartphone en dan lopen over mijn vaste rondje. Virtueel in het echt, het moet niet gekker worden. Dat lopen in Zwift ben ik dan weer gaan doen omdat ik mee deed met de Zwift academy TRI, een trainingsprogramma voor triathleten in Zwift, lopen en fietsen dus (zwemmen kan nog niet op Zwift). Kortom, ik doe er eigenlijk steeds meer, wedstrijden, trainingen, een social rides. Sterker nog, ik ga er zelf ook meetups organiseren. Voor wie met mij mee wil doen met de Winterweekstarters.

Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat Ironman© (het merk dus) de eerste was die complete wedstrijden organiseerde die tegelijk on- en offline waren. Ze hebben daarvoor de Ironman Virtual Club gemaakt en daar ben ik dus lid van geworden. Ik heb twee wedstrijden gedaan en nog twee uitdagingen.

Daar krijg ik dan weer punten voor en rewards die ik in de Store van Ironman kan besteden en bij hun partners. Zo heb ik goedkoper een nieuwe zwembril gekocht. Toch leuk. Nadeel is dat niet alle apps en apparaten met hun platform kunnen praten. Ze schijnen ruzie te hebben met Strava dus daarmee kun je niet synchroniseren. Met Polar en Rouvy wel. Zwifttrainingen kun je handmatig uploaden. Ik denk dat ik nog we een raceje of wat zal doen, maar echt ideaal is het ook weer niet.

Dan RaceId, dat is een Zweeds tijdsregistratieplatform. Dat kwam ik tegen toen ik meedeed met de Norseman Holiday Quest. Organisatoren kunnen er hun (virtuele) wedstrijden organiseren en zo de uitslag bepalen. Deelnemers maken een account aan en doen mee. Het werkt erg intuïtief, maar je moet wel zelf tijden en afstand doorgeven in een formulier, met een publieke link naar jouw activiteit. Daardoor werkt het met alle apparaten en platforms. Ideaal dus en daarom organiseer ik mijn Bananenloopjes ook daar. En niet alleen de Bananenloopjes…… ik ga er ook mijn eigen Zoomman organiseren.

Zoomman inderdaad. Na lang wikken en wegen en proberen, ben ik eruit. Ik ga een triathlon organiseren. Helemaal zelf, omdat dat kan, zeker nu. Geïnspireerd door Norseman Solo, wilde ik dat ook en omdat RaceId zo toegankelijk is, kan ik dat net zo goed meteen delen en zo Samen Solo de eerste Zoomman doen. Wie mee wil doen of meedenken kan hieronder het formulier invullen. Later volgt dan officiële registratie. Hoe dan ook ga ik de Zoomman doen samen SOLO of alleen SOLO.

Meer over de Zoom(wo)man (archief)

Uitslagen Zoom(wo)man 2023

Zonovergoten, met veel publiek hebben we genoten op de Waterschans. Het was ontspannen en spannend. Snel en lang. Hoe dan ook, hieronder de uitslagen. ZWM Lang Het parcoursrecord op de

Lees verder »
Routes ZWM 23

Routes Zoom(wo)man

Routes Tijdens het info-uur op maandag 1 mei om 20u. worden de routes toegelicht. Laatste wijzingen routes: 22-4-23 Zelfs na een aantal keer nafietsen vervelen ze nog niet. Nauwelijks stoplichten,

Lees verder »

Raggen op de Kragge

Kan gewoon: een rondje op de mountainbike, ideetje krijgen, dat ideetje checken, ideetje uitvoeren. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Dus ga ik gewoon ook een crossduathlon organiseren

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!