Zoom(wo)man 2023

Het is niet dat ik onlangs een marketingcursus heb gevolgd of een heisessie met mezelf heb gedaan, maar toch heb ik wat principes geformuleerd die een beetje lijn brengen in het organiseren van de Zoom(wo)man. Dat is handig nu er ook wat anderen mij daarbij helpen.

Principes zijn dus geen regels, in de zin dat er consequenties volgen bij het overtreden. Principes zijn eerder de uitgangspunten, of kernwaarden. Ofzo.

Principe 1: Iedereen mag meedoen met de race voor mijzelf.
Net zoals de hele Bananenwinkel is opgezet organiseer ik ook de Zoom(wo)man: ik deel graag wat ik zelf doe. In 2021 wilde ik graag voor mezelf een zware race doen aan het begin van het seizoen. Die heb ik dus opengesteld voor iedereen die dat ook wil. Niet meer, niet minder.

Principe 2: In de Zoom(wo)man staat de (assertieve) atleet centraal
Triathlons waar ik het meest van geniet zijn die waar je als deelnemer centraal staat. Alle vrijwilligers die op jou gericht zijn, makkelijke routing, overzichtelijke informatie, mooie routes. Daar wil ik dus ook mijn best voor doen. Omgekeerd gezegd, de Zoom(wo)man is dus niet speciaal gericht op het publiek, de sponsoren of op zoveel mogelijk inschrijvingen.

Principe 3: De afwisseling van de Brabantse Wal is de uitdaging.
In mijn eigen omgeving train ik met veel plezier. Of zoals de citymarketing het ooit noemde: het Brabantse duursport Walhalla. De routes zijn daarom de vaste trainingsrondjes van veel duursporters hier in de buurt.

Principe 4: We doen het samen voor onszelf
Alles bij elkaar is het dus een mooie dag om samen er even stevig tegenaan te gaan. Samen in de zin van het regelen en zorgen dat het loopt, maar ook voor dat wedstrijdelement waardoor je net wat meer geeft. Een beetje om te winnen, natuurlijk, maar meer nog voor de competitie zelf.

Uit de principes volgen ook een groot deel van de deelname- en wedstrijdregels. Neem deze alvast door voor je je inschrijft.

Deelnameregels

 • Zelfvoorzienend
  Zelfvoorzienend betekent dat we alleen een route, een start-, wissel en finishlocatie (met toezicht) regelen en leuke prijzen van sponsoren. Zelfvoorzienend betekent dus: zelf route zoeken (ook al zullen een deel uitgepijld zijn), zelf voeding en hydratatie verzorgen, zelf pech oplossen (zoals dat bij alle triathlons eigenlijk hoort). Een ondersteuningsteam wordt zeer aangeraden. Dat team kan en mag helpen bij wissels, op de route etc.
 • Geen bewaking!
  Hoewel er toezicht is in de wisselzone, is dat geen bewaking en is het geen ‘parc fermé’ dus eventueel kan de fiets op slot of in een auto gezet worden door het team.
 • Beelden worden gedeeld
  Beelden van de wedstrijd en op en rond start-/finishlocatie worden gedeeld op social media.
 • Je houdt je zo goed mogelijk aan de wedstrijdregels.
  Je houdt je zo goed mogelijk aan de wedstrijdregels. Zie hieronder.

Hieronder de wedstrijdregels van 2022. (Aanpassingen kunnen nog gedaan worden tot 1 mei.)

Cliché maar erg waar voor de Zoom(wo)man: meedoen is belangrijker dan winnen. Het gaat nadrukkelijk om een  uitdaging waarvan we voor het leuke een uitslag samenstellen. En ja, er zijn prijzen. Daarom heb ik toch maar even wat regels op gesteld.

Wedstrijdregels

 • Zelfvoorzienend
  De Zoom(wo)man is zelfvoorzienend. In feite is wat er georganiseerd wordt een start, een parcours en een tijdwaarneming. Er zijn zijn geen of weinig vrijwilligers, de wegen zijn niet afgezet en geen hulpposten. De tijdwaarneming doen we min of meer handmatig en zal niet heel erg nauwkeurig zijn, maar wel live te volgen.
 • Veiligheid in alle opzichten!
  Veiligheid voor alles!
  • Oefen vooraf de kou van het water en zorg voor een wetsuit en boei.
  • Houd je aan de verkeersregels en houd afstand van weggebruikers (er is zoveel mogelijk een verkeersluwe route gecreëerd).
  • Verken de route van te voren (eventueel in delen).
  • Controleer je materiaal van te voren, zodat je geen pech krijgt.
  • Zorg dat er iemand jou in de gaten heeft als je aan het zwemmen bent (op afstand), draag een wetsuit en gebruik een boei.
 • Vertrouwen
  Er is geen jury ofzo en omdat het meedoen belangrijker is dan winnen, gaan we uit van vertrouwen. Dus blijf keurig afstand houden, help de tijdwaarnemers een beetje. De vrijwillige tijdwaarnemers doen hun best, maar het is mensenwerk.
 • Uitslag
  Zoals gezegd we gaan uit van vertrouwen (en dat meedoen dus belangrijker is). De manier van de uitslag bepalen van de Zoom(wo)man op het parcours gaat als volgt:
  • RaceId genereert de uitslagenlijst per afstand;
  • We controleren of dat ongeveer klopt, maar gaan daar niet al te precies over zijn.
  Mocht het er sterk op lijken dat er samen gefietst wordt, zullen we dat (proberen te) onderzoeken, of niet. Een deel van de prijzen kan opgehaald worden tijdens de prijsuitreiking. De rest zal via email toebedeeld worden.
 • Prijzen
  Jahoor, er zijn prijzen te winnen. De prijsuitreiking zal zijn zodra we er klaar voor zijn De prijzen zelf worden op de site aangekondigd.
 • Hulp
  Het kan handig zijn om hulp in te schakelen rond de wissels (om op spullen te letten bijvoorbeeld). Dat mag en wordt zelfs aangeraden, omdat de Zoom(wo)man zelfvoorzienend is.

Meer over de Zoom(wo)man (archief)

Uitslagen Zoom(wo)man 2023

Zonovergoten, met veel publiek hebben we genoten op de Waterschans. Het was ontspannen en spannend. Snel en lang. Hoe dan ook, hieronder de uitslagen. ZWM Lang Het parcoursrecord op de

Lees verder »
Routes ZWM 23

Routes Zoom(wo)man

Routes Tijdens het info-uur op maandag 1 mei om 20u. worden de routes toegelicht. Laatste wijzingen routes: 22-4-23 Zelfs na een aantal keer nafietsen vervelen ze nog niet. Nauwelijks stoplichten,

Lees verder »

Raggen op de Kragge

Kan gewoon: een rondje op de mountainbike, ideetje krijgen, dat ideetje checken, ideetje uitvoeren. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Dus ga ik gewoon ook een crossduathlon organiseren

Lees verder »

Kom bij de Bananenclub

De Bananenclub is een club met atleten die ooit wat kochten bij de Bananenwinkel of zij die dat ooit gaan doen. Ben je lid dan ontvang je niet meer dan eens per maand een nieuwsbrief met trainingstips en suggesties. Bovendien krijg je 10% korting op alle volgende aankopen in de Bananenwinkel!